I dag ska de ”hemliga JFK-dokumenten” offentliggöras

NYHETER

Såväl Hollywood som åtskilliga privatspanare har dragit sitt strå till stacken i gåtan kring mordet på president John F. Kennedy 1963.

I dag ska Donald Trump offentliggöra över 3 000 tidigare hemligstämplade dokument om mordet.

– Så länge regeringen håller inne på sådana här dokument kommer det att elda på misstankarna om att det finns hemliga omständigheter om Kennedymordet, säger Patrick Maney, historiker på Boston College.

Foto: Everett Collection / IBL Bildbyrå / IBL BILDBYR / IBLAB
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Det var i Dallas den 22 november 1963 som president John F. Kennedy sköts till döds.

Sedan dess har svaret på mordgåtan varierat beroende på vem man har frågat.

Beslut i kongressen

Var det verkligen Lee Harvey Oswald som sköt? Var det ett mord sanktionerat och utfört av CIA eller någon annan amerikansk myndighet? Var det kubaner som låg bakom? Ryssar?

Oliver Stones långfilm om mordet 1991 bidrog till att hälla bensin på konspirationsbrasan. Ett år senare, 1992, togs mordet och de hemligstämplade dokumenten upp av USA:s kongress. Man fattade beslut att offentliggöra dem om 25 år.

I dag har det gått exakt 25 år sedan kongressbeslutet och USA:s nuvarande president Donald Trump har lovat att följa kongressens beslut och offentliggöra filerna. 30 000 dokument har tidigare offentliggjorts, och nu kommer över 3 000 nya dokument att bli offentliga, skriver nyhetsbyrån AP.

Foto: Gamma / IBL / IBL BILDBYR / IBLAB

Ted Cruz pappa?

Trump har den senaste tiden kommenterat och twittrat flitigt om detta. Själv har presidenten, liksom flera andra, spekulerat loss om Kennedymordet.

Bland annat ska Trump ha pekat ut republikanen Ted Cruz pappa och menat att han kan ha varit inblandad.

Enligt Trump ska Rafael Cruz ha umgåtts med Lee Harvey Oswald kort innan Oswald sköt ihjäl presidenten.

Trump hänvisade till en artikel i National Enquirer där Rafael Cruz syns på en bild tillsammans med Lee Harvey Oswald. Bilden är tagen i New Orleans 1963 och enligt National Enquirer delade Cruz och Oswald ut flygblad som var ”pro-Fidel Castro”.

Enligt USA Today är det troligt att det i de nya dokumenten kommer att finnas detaljer om Lee Harvey Oswalds resa i Mexico City från september 1963, två månader före mordet på Kennedy. Bland annat kan inflytelserika personer i Mexiko, som gett information till CIA och amerikanska myndigheter före och efter mordet, att få sina namn röjda, något som kan göra dem impopulära i Mexiko.

”Kan bli pinsamt”

Personerna kan nämligen ha gått vidare till karriärer inom exempelvis politik och inte vilja visa samröre med USA i dagsläget, uppger författaren Gerald Posner, som skrivit en bok om att Oswald var ensam mördare i fallet.

– Det är inte några djupa, mörka hemligheter, men det kan bli pinsamt för de involverade, säger han till tidningen.

Om det faktiskt finns några rejäla nya avslöjanden i dokumenten är dock inte säkert. Enligt AP har de mest intressanta dokumenten mest troligtvis redan offentliggjorts, och de kvarvarande har redan bedömts som ointressanta.

Å andra sidan är offentliggörandet ett bra sätt för regeringen att visa att inget mörkläggs, menar Patrick Maney, historiker specialiserad på amerikanska presidenter på Boston College.

– Så länge regeringen håller inne på sådana här dokument kommer det att elda på misstankarna om att det finns hemliga omständigheter om Kennedymordet, säger han till AP.

Så dödades JFK 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM