”Mordfilmen på Zaida Catalán kan vara riggad”

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Kongos regering hävdar att Zaida Catalán och Michael Sharp mördades av rebeller – och att filmen på avrättningen utgör bevis.

Men en granskning gjord av franska RFI visar att attentatsmännen begår oförklarliga språkfel i samband med morden.

Något som tyder på att hela filmen kan vara riggad.

1 av 7 | Foto: Privat
Den sista bilden på Elizabeth Morseby, Maria Morseby och Zaida Catalán tillsammans, som togs i december, före återresan till Kongo.

Den 12 mars försvann den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, tillsammans med kollegan Michael Sharp, 34, under ett uppdrag söder om staden Kananga i Kongo-Kinshasa.

Även om kropparna hittades först femton dagar senare tyder det mesta på att paret dödades redan samma dag som de försvann.

Den kongolesiska regeringen beskyllde tidigt den lokala Kamwina Nsapu-gerillan för dådet och har även släppt en video som de hävdar visar avrättningen.

Men olika källor hävdar att filmen inte är äkta – och misstänker att det istället är den kongolesiska regeringen själva som ligger bakom morden.

– Det finns en historia av politisk inblandning i rättssystemet. Och vi kan absolut inte utesluta att Kongos regering själv är inblandad, sa Ida Sawyer på människorättsorganisationen Human Rights Watch till Aftonbladet i maj.

Beväpnad barnarmé

En ny granskning av den franska public service-radion RFI, som Aftonbladet har tagit del av, väcker nya frågetecken kring filmen.

Den ger också en ny bild av det bortglömda och okända område som de båda FN-experterna reste in i – för att aldrig återvända.

Kasai-regionen var fram till i fjol en fredlig oas i det krigshärjade Kongo-Kinshasa. Men under loppet av bara några månader förvandlades området till en krigszon.

Anhängare till den mördade lokale ledaren Kamwina Nsapu började angripa polis, militär och andra symboler för staten. Till stora delar handlade det om en barnarmé, beväpnade med käppar, knivar och gamla jaktgevär som genomgått magiska dop i syfte att få skydd mot kulor.

Regeringsmakten svarade med massivt, och enligt FN oproportionerligt, våld.

En miljon på flykt

Efter bara några månader var hundratals – kanske tusentals – människor döda. 42 massgravar har hittills hittats. Och mer än en miljon är på flykt.

Journalisten Sonia Rolley på RFI, som träffade Catalán och Sharp i Kasai kort innan de försvann, tecknar en bild av en konflikt som eldas på av girighet och makthunger. Kasaiområdet är fullt av diamanter och andra naturrikedomar. Och i huvudstaden Kinshasa vägrar presidenten, Joseph Kabila, att avgå och hålla val.

– Jag har aldrig sett en död kropp från en militär... Men de civila jag såg... små barn, säger ett vittne i staden Tshimbulu till RFI.

Kamwina Nsapu-milisen har gjort sig skyldig till att rekrytera barnsoldater, vissa så unga som åtta, nio år. Men merparten av våldet mot civila anklagas den kongolesiska regimen stå för, uppger RFI.

Enligt den franska radiokanalen har flera av de högsta officerarna på plats i Kasai tidigare anklagats för massakrer i andra delar av landet. Hundratals män, kvinnor och barn har skjutits ihjäl och hela byar bränts ner.

Förnekar våld

Befälen har aldrig åtalats för brotten. Tvärtom har de belönats. Lyfts upp, blivit överstar och generaler i Kongos armé – och flyttats till nya konfliktzoner som Kasai.

Den 12 mars 2017 lämnade Zaida Catalán, Michael Sharp och deras tolk Woodland hotel i Kananga, som vanligt på varsin motorcykeltaxi.

De var på plats för att förstå våldets ursprung, men skulle inom några timmar själva dödas.

Den 24 april visar den kongolesiska regeringen, som kategoriskt förnekar övergreppen i Kasai, en video som de uppger bevisar att Kamwina Nsapu är skyldiga till morden.

Hur de kommit över filmen har hela tiden varit hemligt.

Och RFI, som detaljgranskat videon, har hittat en rad nya märkligheter.

Kameran, som tycks vara en mobiltelefon, är placerad nära ögonhöjd, gömd för att inte oroa FN-experterna.

LÄS VIDARE

”Behärska dig”

Filmen visar vad som tycks vara en plötslig och brutal avrättning, utan någon som helst rättegång innan.

Sekunderna före skotten har Zaida Catalán och Michael Sharp uppmanats att sätta sig ner på marken. Gärningsmännen försöker övertyga dem om att allt är bra och att de senare ska få möta en hövding. Även om de inte hotas fysiskt tycks de båda förstå hur illa situationen är. Michael Sharp noterar antalet skjutvapen och knivar i gruppen och frågar om de upplevt det som om FN kommit för att attackera dem.

– Behärska dig, blir det korta svaret.

Sedan smäller det.

De påstådda milismännen förefaller vara en blandad grupp. När det första skottet avfyras flyr en av de påstådda milismännen, enligt RFI. Samme man har tidigare i filmen försökt lugna Catalán och Sharp.

Märkliga språkfel

Något som tyder på att han inte kände till att FN-experterna skulle dödas.

En annan märklig detalj, enligt RFI, är att de som skjuter – som konsekvent håller sig utanför kameran – ständigt växlar språk.

Männen, som enligt regeringen tillhör Kamwina Nsapu-gerillan, talar på lingala och franska, de språk som regeringsarmén använder. Och när de ska gå över till tshiluba, gerillans språk, begår de enligt RFI flera språkfel.

Även det faktum att området, där FN-experterna dödades, kontrollerades av den kongolesiska armén förbryllar.

Kräver utredning

Utöver den kongolesiska mordutredningen, som få utanför landets gränser fäster tilltro till, har Sverige, USA och FN inlett utredningar om morden.

Trots att tre månader har gått har de svenska och amerikanska utredarna ännu inte kunnat resa till Kongo, medan FN i första hand fokuserar på den egna organisationens ansvar.

Såväl Zaida Cataláns familj som Michael Sharps familj har därför riktat upprepade krav på en oberoende FN-utredning av morden. Ett krav som också stöds av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

På onsdagen fördömde Europaparlamentet kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kasai och kräver att en oberoende undersökningskommitté ska inleda en heltäckande utredning av våldet i området.

Fotnot: Hela RFI:s granskning av våldet i Kasai finns här (på franska). Varning för otäcka bilder.

Publicerad: