Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen

Av: Gustaf Tronarp, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen kräver att Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist avgår efter Transportstyrelsens it-skandal.

På en blixtinkallad presskonferens gav partiledarna beskedet att de kommer väcka misstroendevotum mot de tre ministrarna.

– Vi är beredda på nyval, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna stödjer initiativet.

1 av 5 | Foto: Emil Wesolowski

Med bara en dryg timmes varsel kallade Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor in till en presskonferens klockan 09 på onsdagsmorgonen.

På förhand släpptes ingen information om vad partiledarna skulle prata om – men det stod snabbt klart att pressträffen rörde Transportstyrelsens it-skandal.

– Sveriges säkerhet har äventyrats, och även säkerheten för enskilda människor, inledde M-ledaren Anna Kinberg Batra med att säga.

– Vi har begärt att de ansvariga ministrarna kommit till riksdagen för att förklara hur de agerat. Det har inte gett tillfredsställande svar. Det har lett till att vi från Alliansens sida väcker misstroende mot de tre ansvariga ministrarna.

Kräver tre ministrars avgång

Alliansledare riktar misstroendevotum mot infrastrukturministern Anna Johansson, inrikesministern Anders Ygeman och försvarsministern Peter Hultqvist.

– Det är oerhört ovanligt att man väcker misstroende mot tre ministrar. Att vi gör det beror på att alla tre allvarligt brustit i sitt ansvar, säger Centerledaren Annie Lööf.

Alliansen begär att riksdagens talman kallar in den sommarlediga riksdagen för ett extra sammanträde för att genomföra omröstningen.

I ett sms till Aftonbladet skriver talmannen Urban Ahlin:

”Min enda kommentar är att jag när de 115 underskrifterna är inskickade kommer att kalla till extra sammanträde.”

Exakt när det kommer att ske är oklart, men det behöver inte dröja längre än några veckor.

Ser ut att gå igenom

Sverigedemokraternas partiledare säger till Aftonbladet att hans parti kommer att gå på Alliansens linje i misstroendeomröstningen.

– Vi förutsätter att dessa tre ministrar avsätts inom en snar tid och nu verkar alliansen äntligen vilja göra slag i saken och det stöder vi.

SD:s besked innebär att det finns en majoritet i riksdagen för att fälla de tre tunga ministrarna.

Om trion skulle få gå så innebär det en allvarlig kris för Stefan Löfvens regering. Under pressträffen uppgav Alliansledarna att det är upp till statsministern att hantera följderna av omröstningen.

– Skälet till att vi gör detta är att Stefan Löfven orsakat en kris, om han vill orsaka en ny kris är det upp till honom, säger Anna Kinberg Batra.

– Vi är beredda på nyval. Det är vi alltid.

Liberalernas Jan Björklund fyller i:

– Vi spekulerar inte om regeringskris. Vi begär att de här tre ministrarna avgår. Vi begär inte att hela regeringen ska avgå. Skulle det vara så att Stefan Löfven anser att regeringen därmed tappat all sin handlingskraft och inte orkar regera Sverige, då får han dra slutsatserna av det.

Har kritiserats hårt

Under de senaste dagarna har regeringen fått hård kritik för hanteringen av it-skandalen hos Transportstyrelsen.

I går eftermiddag träffade statsminister Stefan Löfven ledarna för oppositionspartierna på Rosenbad. Löfvens mål med mötet var att informera om hur regeringen agerat. Men efteråt var hans politiska motståndare långtifrån nöjda.

– Vi kommer att utkräva ansvar. Flera ministrar är aktuella för misstroendevotum. Det har inte förändrats i dag, om något har det behovet stärkts, sa Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

– Om ingen agerar före regeringsförklaringen menar vi att statsministern måste göra någon sorts regeringsombildning där de ministrar som har ansvar för det här haveriet inte längre finns med, sa Jimmie Åkesson.

Publicerad: