Experter varnar för nya Snapchatfunktion

NYHETER

Snapchats nya funktion gör att användarna kan dela med sig av var de befinner sig – något som fått experter att höja ett varningens finger, skriver The Guardian.

Foto: TT/Skärmdump
Nya funktionen möts av kritik.

Förra veckan lanserade Snapchat den nya funktionen ”Snap Maps” som gör att kan dela med sig av var man befinner sig på en karta vilket gör att användarna kan spåra varandra i realtid.

Foto: Skärmdump

När en användare aktiverar funktionen för första gången går det att bestämma vilka som kan se var man befinner sig – om det är alla följare, en utvald grupp – eller ingen alls.

"Vi har byggt ett helt nytt sätt att upptäcka världen! Se vad som händer, hitta dina vänner och inspireras till att ge dig ut på äventyr!" skriver bolaget på sin blogg om uppdateringen.

Foto: Skärmdump

Men det har höjts kritiska röster mot den nya funktionen – flera säkerhetsexperter menar att tjänsten riskerar att göra det möjligt att förfölja någon eller underlätta mobbning: "Med tanke på hur specifik den här nya funktionen på Snapchat är – att den utmärker din plats på en exakt punkt på en karta – vill vi uppmana användare att inte dela med sig av var man befinner sig, speciellt när det kommer till personer man inte känner", skriver barnrättsorganisationen Childnet International i ett blogginlägg.

Larry Magid, som är vd för Connectsafely.org, ger föräldrar rådet att sitta ned och prata med sina barn och få de att tänka på vilka de delar sin information med.

Slår ifrån sig kritiken

En talesperson för Snapchat säger att säkerheten är viktig för dem och lyfter att det är valfritt om man vill använda sig av funktionen eller inte – och att välja vilka som kan se infon.

– Det går inte att dela med sig av din position med någon som inte är vän med dig på Snapchat, de flesta interaktionerna på Snapchat sker just mellan vänner, säger talespersonen till The Guardian.

Det här är Snapchat 00:57
ARTIKELN HANDLAR OM

Snapchat