Hultqvist kan tvingas avgå – i samband med rysk storövning

avJoakim Magnå

Ryska militärövningen Zapad genomförs delvis samtidigt som svenska Aurora i september.

Försvarsminister Peter Hultqvist kan tvingas avgå i samband med de båda storövningarna – om Alliansen får i genom sin misstroendeförklaring.

– Det är bekymmersamt, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

1 av 2 | Foto: OLA AXMAN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Allianspartiernas beslut att väcka misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist kan lämna Sverige utan försvarsminister – eller med en helt ny – under höstens två stora militärövningar i Östersjön.

Aurora 17 genomförs i Mälardalen, Göteborg samt på och runt Gotland under vecka 37–39 i september. Över 19 000 svenska militärer deltar tillsammans med runt 2 000 från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA. Det är den största försvarsövningen på svensk mark på 20 år.

Samtidigt, med start den 14 september, hålls den ryska militärövningen Zapad 17, där runt 13 000 ryssar och vitryssar deltar.

Båda övningarna startar alltså i samband med att riksdagen öppnar den 12 september – och vid en eventuell misstroendeomröstning om försvarsminister Peter Hultqvist.

”Tid av ökade spänningar”

Enligt Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, ser det ”inte bra ut” om Hultqvist tvingas avgå just då.

– Jag tycker faktiskt att man kan säga att det är bekymmersamt. Svenska Aurora är inte en ren militärövning, utan det är en totalförsvarsövning där flera olika delar av samhället är inblandade, säger han.

– Dessutom, rent generellt, lever vi i en tid av ökade spänningar. Då är det olyckligt i fall vi har den här typen av inrikespolitiska strider kopplade även till försvarsministern. Det hade varit bättre om diskussionen hölls senare i höst.

”Spel för galleriet”

Jacob Westberg påpekar att Ryssland kan se det som en chans att ta säkerhetspolitiska poänger, kritisera eller håna Sverige. Ryssarna har en vana av att häckla de svenska försvarsansträngningarna.

– Bland annat med debatten kring sju dagars försvaret 2013. På den tiden hade vi dessutom en kvinnlig försvarsminister, det tyckte man var lustigt. Men det är mycket spel för galleriet, för det inhemska galleriet. Däremot tror jag inte man kan tala om en ökad säkerhetspolitisk risk under en mellanperiod på försvarsministerposten.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman ser inte några risker med situationen.

– Jag ser inte framför mig att landet kommer stå utan vare sig försvarsminister eller regering, oavsett utgången av den här misstroendevoteringen, säger han till TT.

Konsekvens av förändrad hotbild

Ryska Zapad är en återkommande övning. Jacob Westberg förklarar att det är svårt att veta om det är en slump eller inte att den hålls parallellt med Aurora.

– Däremot är det vanligt med det här spelet, att man har övningar i anslutning till andra länders övningar, men den hade nog hållits nu oavsett, säger han och tillägger:

– Den svenska övningen är en konsekvens av att vi återinfört totalförsvarsbegreppet i och med försvarsbeslutet 2015. Nu är första stora tillfället att testa vår förmåga. Det är också intressant att den är inriktad på försvaret av Sverige, vilket också är en konsekvens av den förändrade hotbilden och ett ökat fokus på Östersjön.

Försvarsministrar inbjudna

Peter Hultqvists schema för den svenska försvarsövningen är inte helt klart än, så det är oklart hur upplägget påverkas om han avgår.

– Men respektive försvarsminister från de länder som deltar är inbjudna. Jag vet att den finska ministern troligtvis kommer att komma. Sedan är Peter Hultqvist planerad att besöka övningen på alla platser där den kommer att hållas, vilket han brukar göra på Försvarsmaktens övningar, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsministern.

Enligt henne är det olyckligt att misstroendevoteringen sammanfaller med militärövningen.

– Och en eventuell ny försvarsminister kommer att ha en inkörningsträcka.