Polisen: Ska söka efter Kim Wall i svenska vatten

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Journalisten Kim Wall, 30, kan finnas i svenska vatten.

Den slutsatsen drar dansk polis efter att ha analyserat vattenströmmarna i Öresund. Utredarna ska nu ta hjälp av svensk polis för att söka längs Sveriges kust.

Polisen vill också komma i kontakt med personer som tidigare har åkt med uppfinnaren Peter Madsen i hans ubåt.

Foto: Tom Wall
Försvunna journalisten Kim Wall, 30.

Polisens nya fokus på svenska vattnen beror på att polisen fått ny information om vattenströmmarnas riktning under tiden som gått sedan natten då Kim Wall försvann.

”Detta sker enbart mot bakgrund av uppgifter om strömförhållandena i Öresund och Kögebukten sedan i torsdags kväll då ubåten lämnade Köpenhamn”, skriver polisen.

Tog hjälp av Aftonbladets vittne

På söndagseftermiddagen var Aftonbladet i kontakt med utredningsledaren Jens Møller angående uppgifter från ett vittne, som sett Nautilus vid midnatt på torsdagen.

Møller bedömde uppgifterna som högintressanta. Under kvällen fick polisen de exakta koordinaterna för observationen från Aftonbladets vittne.

– Det är väldigt viktig information, så det var bra att vi fick reda på detta, säger Jens Møller.

I pressmeddelandet på måndagseftermiddagen återkommer polisen till vittnesuppgifterna.

”Köpenhamnspolisen fick på söndagskvällen via en svensk tidning kontakt med ett vittne, som arbetar på ett handelsfartyg och runt midnatt på torsdagen den 10 augusti var nära att köra på ubåten Nautilus. Farkosten korsade då farleden i Öresund från Danmark till Sverige”.

Sänktes med vilje

I pressmeddelandet konstaterar polisen också att den tekniska undersökningen av ubåten Nautilus visar att den sänktes medvetet. Uppfinnaren Peter Madsen hävdade initialt att det var tekniska problem som gjorde att farkosten hamnade på havsbotten.

Den förklaringen har han sedan ändrat.

– Vi har fått en ny förklaring och det är mot bakgrund av den som vi nu söker i Kögebukt. I nuläget kan jag inte gå in på vad den förklaringen går ut på, har Jens Møller tidigare sagt till Aftonbladet.

Efterlyser ubåtsresenärer

Polisen vill fortfarande komma i kontakt med personer som har färdats i Öresund och Kögebukten under den aktuella kvällen och natten:

”Observationer från 21.30 och fram till midnatt är av särskilt intresse eftersom ubåten då sannolikt befann sig i södra Öresund och från midnatt och fram till 10.30 på fredagen då Nautilus observerades nära Drogden fyr.”

Polisen uppmanar också personer som tidigare följt med Peter Madsen på ubåtsturer att höra av sig.

”Utredningen har visat att Peter Madsen vid flera tidigare tillfällen har tagit intresserade personer på resor i ubåten. Polisen vill prata med alla som har åkt tillsammans med Peter Madsen för att få reda på den normala resvägen och hur resorna gick till”, skriver polisen i pressmeddelandet.

1 av 46 | Foto: Krister Hansson
Sökandet efter svenska journalisten Kim Wall fortsätter.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM