Polisen om skelettfynden: Kan ta en månad innan vi har svar

NYHETER

Skelett som hittades av svampplockare på Ivö i Kristianstads kommun i söndags kommer från modern tid uppger polisen.

Intill delarna har man även funnit ett par jeans och en livrem.

Nu väntar svaret på den rättsmedicinska undersökningen.

– Den är hela nyckeln i vår utredning, säger Nils Norling vid polisen.

1 av 3 | Foto: Blekinge läns tidning
Göran Sjösvärd när utredningen kring Lelle Hildebrand försvinnande pågick 1999.

Det var i söndagskväll som en svampplockare hittade delar av ett människoskelett på ön Ivö i Kristianstads kommun.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om är ett av spåren som polisen arbetar med att det kan vara kvarlevorna av rockbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand som försvann 1999.

– Han finns med på listan, har förundersökningsledaren Anders Svensson tidigare sagt till Aftonbladet.

Har hittat jeans och en livrem

Under torsdagen gick polisen ut med uppgiften om att det rör sig om ett skelett från modern tid.

– Det kunde vi konstatera ganska tidigt då vi i nära anslutning till skelettet hittade ett par förmultnade jeans och en livrem, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen till Aftonbladet.

Från början utgick polisen från en lista med 100 namn, vilken nu har kortats ned till 20. Bland dem finns dock fortfarande Lelle Hildebrand.

– Han är en av de nu 20 personer som vi fokuserar på och som är mer intressanta. De har försvunnit från 90-talet och fram till 2016 och det är i det tidsspannet som vi misstänker att den här kroppen har legat på ön.

Kroppsdelarna var utspridda

Nils Norling bekräftar även att kroppsdelarna till viss del legat utspridda och att man spärrat av ett större område på ön där man sökt med hund.

– Dessvärre blir det så i naturen med djur som dras till en kropp. De flesta skelettdelarna har legat samlade och har hittats i det här området. Vi har valt att hålla avspärrningen på Ivö tills att vi har en 100 procentig identitet på personen då det kan bli aktuellt med ytterligare insatser där.

Den rättsmedicinska undersökningen av kroppen inleddes på torsdagsmorgonen och kommer ta några dagar att fastställa.

– Efter det hoppas vi dels veta hur personen har dött, om det kan ligga något brott bakom och i så fall börja söka efter en möjlig misstänkt. Förhoppningsvis har vi även lyckats fastställa dna och andra spår på kroppen som vi ska jämföra med de här 20 personerna, säger Nils Norling.

Kan ta en månad att kontrollera alla

Han förklarar vidare att själva jämförelsen går fort men det tidskrävande jobbet ligger i att ta fram informationen om de 20 personerna.

– Vi räknar med att det kan ta uppemot en månad att kontrollera alla. Får vi ingen träff går vi vidare och tittar på de resterande 80 personerna.

Jämförelsen – nyckeln i utredningen

I dagsläget utgår polisen från att det är en vuxen manskropp som hittats men Nils Norling poängterar att det ännu inte är helt konstaterat.

– Det är vår arbetshypotes men vi kan inte helt utesluta att det kan vara en kvinna. I det här läget bygger allt på den rättsmedicinska undersökningen som kommer ge svar på dödsorsak, kön och så vidare.

Norling säger även att det i dagsläget inte lutar mer åt någon av de 20 personerna utan att det först kan besvaras efter undersökningen.

– Den är hela nyckeln i inledningen av vår utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM