Forskning & vetenskap

Studie: Skaffa barn är mer skadligt för miljön – än bilkörning

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Att välja bort flyg och bil är bra för miljön men det mest miljövänliga alternativet är att avstå från att skaffa barn, menar forskare, skriver Dagens Nyheter.

Forskare har gjort en lista med de fyra mest effektiva insatserna i vardagen som minskar våra koldioxidavtryck – som är ett mått på hur stora koldioxidutsläpp som sker på grund av hur vi lever våra liv.

På listan finns en vegetabiliskt baserad kost, färre flygresor och att undvika att ta bilen. Men det som är det mest miljövänliga är att inte skaffa barn. Det är över 20 gånger så effektivt som det näst mest miljövänliga valet, enligt forskarna.

”Har inga barn”

Syftet med studien, som publicerades i vetenskapliga tidskriften IOPscience, är att människor ska få en ärlig chans att påverka sina koldioxidavtryck. En kunskap som Kimberly Nicholas vid Lunds universitet, en av forskarna bakom studien, tror att folk törstar efter.

Hon och forskaren Seth Wynes har gått igenom 39 olika inflytesrika källor över hur vardagsbeslut kan påverka koldioxidavtrycken – bland dessa källor ingår bland annat forskningsrapporter. Dessutom har de gått igenom myndigheters råd för ett mer klimatsmart liv i Kanada, USA, Australien och Europa.

Råd om att vara noggrann med sin källsortering var vanligt förekommande – en handling som på sin höjd kan minska koldioxidavtryck med 0,2 ton per år. Medan råd om att avstå från barn inte nämns alls – och då kan ett sådant beslut minska koldioxidavtrycket med 58,6 ton per år och förälder, enligt forskarna.

Även om hon tycker att det är viktigt att folk får veta vilken miljöpåverkan det innebär att skaffa barn är hon inte säker på att myndigheter bör uppmana till att avstå. Men hon anser att det är viktigt att alla känner till konsekvenserna.

– När man börjar fundera på att få barn är det många faktorer som ska vägas in. Jag tror inte att konsekvenserna för miljön är det första folk begrundar, även om jag tror att många i dag är medvetna om att fler människor innebär en förslitning på vår miljö. Jag och min fästman har ännu inte några barn. Det är ett val vi diskuterar nu. Eftersom vi bryr oss så mycket om klimatet är detta ännu en anledning att tänka igenom vårt beslut ordentligt.

”Tror många är omedvetna”

Just nu har befolkningsstorleken mest miljöpåverkan menar hon – i alla fall i den utvecklade delen av världen. Det är baserat på de höga halter koldioxid som vi släpper ut idag. Halterna kommer att sjunka om vi lyckas anpassa oss till ett mer klimatsmart liv.

– Därför allra viktigaste är att vi börjar tänka på hur vi kan leva på ett sätt som gör att planeten också mår bra. Jag tror att många idag är omedvetna om hur höga deras utsläpp faktiskt är, och att det faktiskt är möjligt att leva väl med mindre klimatutsläpp, säger Kimberly Nicholas till DN.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hawking: Vi måste lämna jorden inom 100 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap