Paul Ryan säker: Skattereformen kommer antas i år

Har samtidigt inte läst igenom hela budgeten

Publicerad:
Representanthusets talman Paul Ryan.
Foto: John Hart / AP TT NYHETSBYRÅN
Representanthusets talman Paul Ryan.

NYHETER

WASHINGTON. Representanthusets talman Paul Ryan är säker på att republikanernas omfattande skattereform kommer antas under året.

Det säger han i en intervju med nyhetssajten Axios.

Ryan säger även att USA har stora möjligheter att uppnå en tillväxt på 3 procent – dock utan att riktigt veta hur det ska gå till i praktiken.

Samtidigt kom beskedet att 23 miljoner amerikaner riskerar att bli oförsäkrade om den nya sjukvårdsreformen går igenom i senaten.

Republikanerna kommer få igenom sin skattereform till slutet av 2017.

Det meddelade representanthusets talman Paul Ryan i en intervju med Axios under onsdagen.

Dock råder det fortsatt stor oenighet inom partiet kring om den ska innehålla en gränsskatt, så kallad border adjustment tax, eller inte.

Ryan tror dock att skattereformen har stor chans att gå igenom i representanthuset även om det blir utan en gränsskatt inkluderad.

– Vi är åtminstone överens om det gemensamma målet: att öka ekonomin och balansera budgeten, sa Ryan och tillade att de interna förhandlingarna kring gränsskatten fortfarande pågår.

Tror på 3 procents tillväxt

Ryan säger även att han tror att USA har stora möjligheter att nå en tillväxt på 3 procent, jämfört med fjolårets 1,6 procent, om kongressen antar skattereformen, samt om det sker ett antal regelförändringar.

Många experter är dock kritiska till budgeten och menar att en ökad tillväxt är förutsättningen för att Trumpadministrationens ”glädjekalkyl”, med stora skattesänkningar och avregleringar, ska gå ihop i slutändan.

På frågan om detaljer kring de minst sagt ”optimistiska” utsikterna för landets ekonomiska tillväxt antydde dock Ryan att han inte riktigt hunnit läsa igenom hela budgeten som han nu så starkt propagerar för.

”Har inte sett alla detaljer än”

Detta då Ryan sa att han var osäker på detaljerna men hade stort förtroende för förvaltnings- och budgetbyrån som hanterar frågan.

– Jag har inte sett detaljerna ännu, så jag ville inte förekomma Mick Mulvaney (förvaltnings– och budgetchef red. anm.) men jag skulle säga så här, vi nådde aldrig 3 procents tillväxt under det förra presidentskapet ... Problemet med oss som amerikaner är att vi antagit alltför långsamma tillväxtstrategier under de senaste åtta åren och nu har vi en administration och kongress som är engagerade i tillväxtstrategier.

Ryan säger dock att oavsett om man når målet eller inte så förväntar han sig att förvaltnings- och budgetbyrån komma att lägga fram sina prognoser för vad ekonomin kommer att nå i republikanernas budget.

Oklart med infrastruktursatsningar

Under president Trumps valkampanj utlovade han även stora satsningar på infrastrukturen. Något som Ryan menar är en fråga man jobbar med, men där man ännu är lite osäker på när det kan komma att ske i tiden.

På onsdagen kom dock uppgifter om att Trump-administrationen kan komma att sälja offentliga tillgångar, i form av flygplatser och broar, för att kunna finansiera satsningen på infrastruktur uppgav en tjänsteman till AP.

I korta drag kommer Trumps nya budget att innebära mer pengar till försvaret och mindre till sjukvård, miljö och klimat. Trump vill även sänka den generella bolagsskatten från 35 till 15 procent och är även väldigt mån om att avsätta en stor summa pengarna till gränssäkerhet, däribland muren mot Mexico, som han tidigare sagt kommer påbörjas väldigt snart.

CBO: 23 miljoner amerikaner oförsäkrade

På onsdagen kom även uppgiften att republikanernas hälsoreform som röstades igenom i representanthuset i början på maj kommer göra 23 miljoner fler amerikaner oförsäkrade fram till år 2026 än med Obamacare uppger Washington Post som hänvisar till kongressens oberoende budgetkontor (CBO).

Den ny hälsovårdsreformen skulle även minska det federala underskottet med 119 miljarder dollar mellan 2017 och 2026 uppger CBO.

Representanthuset röstade igenom förslaget utan att ha CBO hunnit göra en analys av konsekvenserna och många menar nu att beskedet kan komplicera republikanernas möjligheter att få igenom förslaget i senaten.

Publicerad: