Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund avgår

Av: Jonathan Jeppsson, Kerstin Nilsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom, avgår efter festkvällen med SDU-toppar på Grand Hôtel.

Till Aftonbladet uppgav Mårten Roslund att han inte hade varit på hotellet den kvällen.

”Jag har begått misstag och brustit i mitt omdöme. Jag förstår att det har skadat mitt förtroende. Därför avgår jag som språkrör för Grön Ungdom” skriver han ikväll på sin Facebooksida.

Foto: Privat

Den 30 december förra året festade Mårten Roslund, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, på Grand Hôtel i Stockholm.

När Aftonbladet häromdagen konfronterade Roslund med uppgifter om en incident som hänt under kvällen lämnade han motstridiga besked och sa att han inte ens varit på den exklusiva Cadierbaren på Grand Hôtel den kvällen.

Men i kväll meddelar han på Facebook att han avgår.

”Krishanteringens första lag är enkel: Ljug aldrig. Jag ber om ursäkt för att jag har gjort det”, skriver han.

Nekades inträde

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera ur personalen blivit vittne till en tumultartad händelse som Mårten Roslund var inblandad i. En vakt ska också ha larmats.

Någon gång under kvällen ska sällskapet ha lämnat Grand Hôtel men återvänt igen efter någon timma. När vakterna såg Mårten Roslund nekades han, på grund av den tidigare händelsen, inträde till restaurangen, enligt Aftonbladets uppgifter.

På bilder från festkvällen poserar han tillsammans med förre SDU-toppen Gustav Kasselstrand. Han har även tidigare ätit ostron och druckit vin tillsammans med SDU-företrädaren William Hahne.

När Aftonbladet började ställa frågor till Mårten Roslund om incidenten och bilderna, ljög han först om att han varit på Grand Hôtel den aktuella kvällen. Senare la han själv upp bilderna på Hahne och Kasselstrand och menade att han kontaktat dem för att försöka förstå varför så många röstar på SD.

Något senare plockade han ner bilderna och bad om ursäkt för att ha lagt ut dem.

”I politiken är förtroende svårt att bygga upp, men lätt att rasera. Jag inser att jag har agerat på ett sätt som försvagat mitt förtroende hos många medlemmar. Det är jag beredd att ta konsekvenserna för”, skriver Mårten Roslund på Facebook.

Mycket allvarligt

Hans spårkrörskollega Hanna Lidström skriver på Facebook att hon helt och hållet står bakom Roslunds beslut att avgå.

– Jag stöttar Mårtens beslut att lämna sitt uppdrag. Alla begår misstag, och när dessa är tillräckligt allvarliga måste man ta konsekvensen av sina handlingar. Jag, tillsammans med resten av Grön Ungdoms förbundsstyrelse, ser mycket allvarligt på de senaste dagarnas händelseförlopp och vill be om ursäkt till alla er som tagit illa upp och känt förvirring.

En källa med insyn säger till Aftonbladet:

– Det var hans eget beslut. Kombinationen av händelser gjorde att han inte kunde sitta kvar. Det var en förtroendekris.

– Han valde att avgå snabbt för att kunna ha möjlighet att komma tillbaka, som Aida Hadzialic. Det är ett smart hanterande.

Publicerad:

LÄS VIDARE