Polischef i Stockholm utreds för bedrägeri

avGustaf Tronarp, Victor Stenquist

NYHETER

En polischef i Stockholm utreds misstänkt för trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hon systematiskt och under längre tid skrivit under falska övertidsrapporter åt kollegor – och motiverat ersättningen som ”ledningsstöd”.

– Det är en skandal av guds nåde och borde vara sparken direkt, säger en källa.

I över två månaders tid har det inom Stockholmspolisen pratats om en polischefs misstänkt bedrägliga beteende.

Minst tre anmälningar har lämnats in till polisens särskilda utredningar, SU, och nu har en förundersökning inletts av Särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Polischefen misstänks för trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri och de misstänkta brotten ska ha pågått under lång tid, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är riktigt sjukt. Väldigt många har känt till detta länge, men det verkar som att de ansvariga har velat mörka, säger en poliskälla till Aftonbladet.

”Tyckte synd om dem”

Redan i slutet av mars ska polischefen ha kallats in till sin närmsta chef för samtal om det påstådda fusket som rört övertidsersättningar som polischefen skrivit under till kollegor.

Totalt ska det handla om omkring en halv miljon kronor som förskingrats, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Hon har gjort detta för att hon velat höja deras lön. Hon har tyckt synd om dem, säger en poliskälla.

Redan i början av mars ska fusket ha uppdagats och hos personal på Stockholmspolisen ska det varit ett samtalsämne längre än så.

– Hon ska ha skrivit ut övertid till sina kollegor under en längre period systematiskt. Man har sedan velat sopa det hela under mattan, säger ytterligare en poliskälla till Aftonbladet.

Först i dagarna har förundersökning i ärendet inletts.

– Det hela är alldeles i sin linda och jag har precis inlett en förundersökning. Jag kan inte säga någonting om detta i det läge som vi befinner oss i just nu. Det är ett känsligt skede, säger Elisabeth Brandt, kammaråklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan även ha gett en person en chefstjänst, trots att denne saknade kvalifikationer.

– Ingen förstår varför. Personen har ingen tidigare chefserfarenhet och ingen chefsutbildning. Man har kringgått alla arbetsrättsliga regler. Den här personen gick före massor av andra, säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare.

”Vidtagits åtgärder”

När Aftonbladet når polischefens närmaste chef känner han inte till att en förundersökning har inletts.

– Det var mer än jag visste, men jag känner till att det pratats om det. Det är ju en självständig bedömning som åklagarmyndigheten gör och jag kan inte gärna ifrågasätta deras beslut. Det är ju deras skyldighet att pröva om någon av mina anställda har begått ett fel, säger chefen till Aftonbladet.

Enligt chefen har man inte försökt dölja misstankarna, trots att de varit kända inom polisen en längre tid.

– Det är ingenting som har sopats under någon matta. Det som vi har känt till har vi också bedömt och agerat kring. Vad det innebär i praktiken kommer jag inte fördjupa mig i, säger han.

Han vill inte uppge om polischefen kommer att fortsätta i sin nuvarande tjänst under utredningens gång.

– Det har vidtagits åtgärder, så mycket kan jag bekräfta. Mer än så vill jag inte uttala mig om.

Inte heller polischefen i fråga kände till att en förundersökning inletts.

– Jag har ingenting att säga om det eftersom jag inte känner till det, säger hon till Aftonbladet innan hon avslutar samtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM