Oljeutsläpp kan nå Bohuskusten i kväll

avMaja K Nilsson

NYHETER

8 500 liter av den utläckta oljan på västkusten har samlats upp av saneringsbåtar hitintills.

Men fortfarande finns det risk att oljeklumparna kan nå Bohuskusten.

I samband med att olja överfördes till ett handelsfartyg i danska Skagen natten mot lördag läckte det ut olja. Oljan har sedan spridit sig in över svenskt vatten och både svenska och danska enheter har arbetat med att få bort oljan sedan söndagmorgon.

Enligt kustbevakningens första prognos på söndagen så skulle oljan inte röra sig mot kusten, men den uppgiften ändrades på måndagen.

8 500 liter olja uppsamlat

På måndagen hade kustbevakningen på både danskt och svenskt vatten fått upp sammanlagt 8 500 liter av den utsläppta olja. Men fortfarande finns det oljeklumpar kvar av den så kallade tjockoljan och det är nu risk för att oljan kommer att nå Bohuskusten till kvällen.

Kustbevakningen har nu mobiliserat tillsammans med kommunal räddningstjänst för att för att kunna hantera om oljan når land.

Mängden olja har minskat

Klockan 17 meddelar kustbevakningen att mängden olja minskat och att det fortfarande inte finns några rapporter om att olja spolats upp på land än.

– Risken för att oljan ska slå på land har minskat men faran är inte över. Vi kommer att fortsätta saneringsarbetet och övervakningen från luften under kvällen och morgondagen, säger räddningsledare Filip Lundgren i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen uppmanar allmänheten att rapportera in om man ser större mängder olja i vattnet eller på land.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olja

Bohuslän