Delstaternas hälsning till Trump: Vi kommer inte lämna avtalet

Förbereder ett separat avtal med FN

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Trumps beslut att lämna Parisavtalet har framförallt mötts av positiv respons bland hans egna.

Men flera delstater, borgmästare och stora företag menar att striden för att nå målen kommer att fortsätta – på statlig och lokal nivå.

”Vi röstade inte på dig och vi tänker inte riva upp Parisavtalet”, twittrade Pittsburghs borgmästare Bill Petudo i går.

Trump när han meddelar att USA ska lämna klimatavtalet.
Foto: AP
Trump när han meddelar att USA ska lämna klimatavtalet.

Trots förvarningen mottogs gårdagens besked, att president Donald Trump kommer att ta USA ur Parisavtalet, med stor ilska och upprördhet.

Washington Posts reporter Amber Philips skrev i en analys att Trump inte kommer att få några nya vänner genom sitt beslut, eftersom stödet för att lämna avtalet generellt är litet och framförallt uppskattas av Trumps kärnväljare.

Flera guvernörer och borgmästare gick i går ut och sa att striden för Parisavtalet är långt ifrån över och att de nu tänkte fortsätta på både nationell- och lokal nivå.

Striden fortsätter på lokal nivå

Bland annat sa demokraten John Hickenlooper, guvernör i Colorado, till FOX 31 Denver, att Trumps beslut var ett ”allvarligt misstag” och kan jämföras med att kasta av sig sin fallskärm under ett fallskärmshopp.

Hickenlooper fick stöd av den demokratiska Colordosenatorn Michael Bennet som sa att Trump gjort ett katastrofalt misstag.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att möta de koldioxidutsläppsmål som fastställts i Clean Power Plan. Regeringen borde ändra sitt beslut och arbeta för att skydda vår planet, ekonomi och den nationella säkerheten.

Mäktig grupp har bildats

En stor sammanslutning av amerikanska städer, delstater och stora företag förbereder just nu en plan – ett separat avtal med FN – för att växthusutsläppen ska nå målen i Parisavtalet, uppger New York Times.

Gruppen består av 30 borgmästare, tre guvernörer, över 80 universitetsledare och över 100 företag, som Hewlett-Packard och Mars.

– Vi kommer att göra allt USA skulle ha gjort om det hade stått kvar vid avtalet, säger en av initiativtagarna, före detta New York-borgmästaren Michael Bloomberg, som i ett första brev till FN:s generalsekreterare António Guterres konstaterar att Trump-regeringen inte bestämmer helt och hållet hur landet tar sig an klimathotet.

”Stater och städer tar över ansvaret”

De tre liberala delstaterna Kalifornien, Washington och New York, som tillsammans står för en femtedel av landets ekonomi, meddelade att de gått samman i en ny koalition vid namn United States Climate Alliance, och är beslutna om att fortsätta leva upp till Parisavtalet, skriver The Hill.

”Dagens tillkännagivande lämnar nu det fulla ansvaret för klimatåtgärder på delstater och städer i hela vår nation”, säger Washington-guvenören, Jay Inslee, enligt The Hill.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att staden arbetar på ett beslut för att de ska fortsätta nå utsläppsmålen.

”Effekterna finns redan här”

Även borgmästarna i Los Angeles, Boston, New Orleans, Pittsburgh, och Washington D.C., deklarerade att de kommer att fullfölja klimatmålen.

– Washington D.C. kommer att fortsätta arbeta med städer och länder över hela världen för att uppfylla målen i Parisavtalet. Effekterna av klimatförändringarna finns redan här, och utan ordentlig planering och samarbete kommer de att fortsätta att förvärras. Det är för vårt lands säkerhet, ekonomi och framtid som vi måste ta klimatförändringen på allvar, säger borgmästaren Muriel Bowser i ett uttalande.

Pittsburgh: Vi valde inte dig, Trump

Men det var inte bara själva beslutet i sig som rörde upp känslor under torsdagen. Under sitt klimattal återkom Trump gång på gång till att han tjänar USA:s medborgare och ingen annan.

– Jag valdes av invånarna i Pittsburgh, inte Paris, sa Trump.

Men när pressekreteraren Sean Spicer twittrade ut citatet gick Pittsburghs borgmästare Bill Peduto i taket.

”Fakta: Hillary Clinton fick 80% av rösterna i Pittsburgh. Pittsburgh ställer upp för världen & kommer att följa Paris-avtalet”, twittrade han.

Bill Petudo svarade också Spicer direkt:

”Som Pittsburghs borgmästare kan jag försäkra dig att vi kommer att följa riktlinjerna för Parisavtalet för våra invånare, vår ekonomi och framtid.”

Publicerad:

LÄS VIDARE