Riksdagsmajoritet vill se över terrorlag

Foto: Anders Wiklund/TT
En majoritet av riksdagen är positiv till en lagändring om samröre med terrororganisationer. Arkivbild.
NYHETER

Sju av åtta riksdagspartier öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

I Norge finns sedan 2013 en lagstiftning som gör det olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. I Sverige har det dock inte varit möjligt att kriminalisera medlemskap i organisationer på grund av föreningsfriheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade redan i helgen att han kan tänka sig en lagstiftning likt den norska.

– En variant som jag tycker är intressant att titta på är den man har i Norge, ett deltagandebrott. Alltså om du är aktiv i en terroristorganisation på något sätt så kan du ställas till ansvar för det, sade Morgan Johansson (S) till SVT i söndags.

Nu öppnar även regeringskollegan Miljöpartiet för det samma.

”Vi tycker att det är en bra idé att överväga om deltagande i terrororganisationer ska vara kriminaliserat. Vi är öppna för att lära oss av andra länders exempel” skriver partiet i en kommentar till SVT.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer sig positiva till en kriminalisering. Även Liberalerna ställer sig positivt om det inte går ut över grundlagen om föreningsfrihet. Vänsterpartiet tycker att frågan är för tidigt väckt, och vill invänta polisens slutsatser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Riksdagen