Greta i kaos på tågstation: ”Stormen slår till”

Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2021-10-30

Biden, Macron, Boris och de andra är på ingång.

Men den största stjärnan har redan skapat kaos inför klimatmötet i Glasgow.

”Stormen Greta slår till mot COP26”, skriver Daily Mail i topp på sin sajt.

Följ ämnen

Under söndagen inleds klimatmötet COP26 där fler än 100 världsledare förväntas delta. Under 13 dagar är Glasgow en belägrad stad. Polisen ska förhindra kaos med 10 000 poliser i tjänst varje dag, 200 hundar och 30 hästar.

Världens tungviktare ansluter under söndagen efter G20-mötet som just nu hålls i Rom.

Men redan klockan 18.40 på lördagskvällen utbröt kaos på Centralstationen i Glasgow då svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 18, klev av tåget från London.

Thunberg och andra aktivister fick poliseskort genom stationen samtidigt som anhängare jublade, ropade slagord och höll upp plakat .

”Hon togs emot som en rockstjärna”, skriver brittiska Daily Mail.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg skyddades av ett stort polisuppbåd när hon anlände till Glasgow i Skottland.

Klimatkaos väntar i Glasgow

Och detta lär inte bli de sista kaotiska scenerna i Glasgow de närmaste dagarna. Aktivisterna är rejält laddade inför mötet, dit människor från hela världen kommer ta sig för att sätta press på politikerna att agera för klimatförändringarna.

På fredag förväntas 100 000 människor delta i en demonstation där polisen kommer slå en järnring runt stora delar av staden. Polisens miljardinsats är den största polisiära operationen i Storbritanniens historia.

Man ser klimatmötet som den ”mest komplexa och komplicerade polisinsatsen i någonsin i landet”, skriver Daily Mail.

20 000 delegater kommer delta i mötet. Bland annat har man chartrat färjan Silja Europa som ska ligga i hamnen som ett flytande hotell.

Redan i Rom har dussintals aktivister motats bort av polis för protester under G20-mötet.

Ett centralt mål med klimatmötet är att världen ska agera för att kunna behålla Parisavtalets mål med 1,5 graders uppvärmning. Just nu ser vi snarare ut att vara på väg mot 2,7 graders uppvärmning, enligt FN:s klimatpanel.

Klimatutvecklingen går alldeles för långsamt säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Sista chansen

– Oerhört allvarligt. 2,7 grader är ett ställe planeten inte har varit på de senaste fyra, fem miljoner åren. Glasgow-mötet är det formella steget efter Paris när alla länders nationella planer ska ligga i linje med vetenskapen. Men trots att FN har fått in 145 planer så är de inte i linje med forskningen, utan de släpar efter, sa Johan Rockström, professor inom klimatvetenskap och chef för Potsdam-institutet för klimatforskning i Tyskland, till Aftonbladet tidigare under veckan.

Han beskriver mötet som sista chansen att lyckas halvera utsläppen till 2030.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallade under lördagen COP26 för ”sanningens ögonblick för världen”.

Greta Thunberg är på plats i Skottland för FN:s klimatmöte.