Ryska Nato-hotet till Finland: ”Blir en överraskning”

Ryssland vill inte att grannen Finland går med i Nato.

Stormakten kommer att svara militärt, enligt ryska utrikesministeriet.

– Det kommer att bli en överraskning, säger talespersonen Maria Zakharova, enligt RIA.

Finlands beslut om att vilja gå med i Nato upprör Ryssland.

Att grannlandet skickat in en ansökan om medlemskap i försvarsalliansen kommer att få konsekvenser, enligt ryska UD. På onsdagen höll Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesministeriet, en pressträff där hon meddelade att åtgärderna kommer att vara av militär karaktär, rapporterar ryska nyhetsbyrån RIA.

PLUS: 6 viktigaste platserna för försvaret av Norden

Men tydligare än så var hon inte.

– Det kommer att bli en överraskning, säger hon enligt RIA

Maria Zakharova.
Maria Zakharova.

Beslutet ligger på Försvarsdepartementet, enligt Zakharova. 

– Denna fråga är till för vårt Försvarsdepartement. Beslutet kommer att tas efter att vi tagit hänsyn till alla faktorer och detaljer kring hur Finlands medlemskap i Nato kommer att utvecklas. Baserat på alla dessa parametrar, kommer ett beslut att tas, först och främst av militärern, säger hon enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Putin: ”Vi får se”

Vladimir Putin har tidigare sagt att han inte har några problem med varken Sverige eller Finland. Ländernas ansökningar utgör inget hot mot Ryssland. Men Ryssland kommer ändå svara med åtgärder om de går med i Nato.

– Utvidgningen av den militära infrastrukturen till detta territorium kommer definitivt att föranleda ett svar från oss. Och vi får se vad det kommer att bli, beroende på vilka hot detta skulle utgöra för oss, sa Putin vid ett toppmöte inom den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Finlands president Sauli Niinistö.
Finlands president Sauli Niinistö.

Stoltenberg: ”Historiskt steg”

Under onsdagen lämnade Sveriges Nato-ambassadör Axel Wernhoff och finländske kollegan Klaus Korhonen in sina länders respektive ansökningar till Nato. Generalsekreterare Jens Stoltenberg tog emot vid Natos högkvarter i Bryssel.

– Jag vill varmt välkomna Sverige och Finland till Nato. Ni är våra närmsta samarbetspartners. Ansökningarna ni lämnat i dag är ett historiskt steg i riktning mot Nato, sa Jens Stoltenberg.

Samtliga medlemsländer i Nato måste godkänna ansökan från ett nytt medlemsland. Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan har motsatt sig ett svenskt medlemskap och lagt fram flera krav.

Publisert:

LÄS VIDARE