Barn åt pizza – dog

Publicerad 2022-05-28

Två barn har dött och femtiotre andra har blivit allvarligt sjuka efter att ha ätit pizza som smittats av den farliga E coli-bakterien.

– Jag serverade döden på min dotters tallrik. Som tur är överlevde hon, säger mamma Stéphanie Carlier.

Mamma Stéphanie och pappa Fabien pustar ut. Deras dotter elvaåriga Coline som låg på sjukhus i tio dagar på grund av E coli-bakterien har nu fått komma hem: ”Hon är fortfarande mycket svag”, säger föräldrarna.

Den aktuella matförgiftningen som skakar Frankrike anses vara den värsta under 2000-talet. Två barn har dött och femtiotre andra barn har blivit allvarligt sjuka efter att ha ätit djupfryst pizza av ett känt internationellt märke. Även en vuxen person har insjuknat.

Pizzorna var smittade av den fruktade E coli-bakterien (Escherichia coli). 

– Utan att veta det, serverade jag döden på min dotter Colines tallrik. Jag känner enorm skuld för det som skett, säger Stéphanie Carlier. 

Hon är mamma till elvaåriga Coline som i flera veckor kämpade mot döden.
Familjen bor i Créteil öster om Paris.

Som varje fredagskväll köpte familjen djupfryst pizza på snabbköpet. Detta var i slutet av januari. Fem dagar senare fick Coline enorma magsmärtor och hon upptäckte blod i avföringen. Trots medicin blev inget bättre.

– När urinprov gjordes, var det Coca-cola-färgat, säger Stéphanie som är sjuksköterska.

När Coline transporterades till ett specialsjukhus inne i Paris körde ambulansen mot hastighetsbegränsningarna och sirenerna var på.  Läkarna fann att det rörde sig om den farliga E coli-bakterien. Den kan hamna i livsmedel till följd av dålig hygien.

– Jag gick rakt på sak och frågade: Kommer min flicka att dö? säger hon.

Pappa Fabien och mamma Stéphanie vakade varje natt på sjukhuset. De var utom sig av oro. I rummen bredvid dog två små barn. De hade ätit pizza av samma märke som Coline.

– Men vår dotter var stark och överlevde. Vi hade tur i oturen, säger pappa Fabien Muller.

Det rör sig om tre sorters pizzor av märket Buitoni och som exporterats till 23 länder i Europa och Afrika. Inga uppgifter tyder än så länge på att de sålts i Sverige.

Flera familjer har nu stämt pizzaproducenten för ‘Fara för vållande till annans död’ i enlighet med den franska strafflagen. Straffet kan bli två års fängelse om någon pekas ut som ansvarig, samt tiotusentals euro i böter för företaget.

– Några barn ligger i koma och andra får dialys, säger försvarsadvokaten Richard Legrand när han tar emot på kontoret på aveny Champs-Elysées. Han är även livsmedelsspecialist och undervisar på universitet.

Offrens försvarsadvokat Richard Legrand i Paris.

Franska medier varnades redan förra sommaren om anställda på en produktionsplats, där anställda inte ska ha tvättat händerna efter toalettbesök. Därefter ska de ha rört deg och grönsaker utan handskar.

– Även bildbevis på råttor och maskar sipprade ut, berättar advokaten.
Ändå reagerade inte myndigheterna.

Hos pizzaproducenten Buitoni ser man mycket allvarligt på händelsen. 

"Vi vill förstå vad som kan ha skett", meddelar man på livsmedelsföretaget som har sitt huvudkontor i Italien. Företaget ägs sedan 1988 av jätten Nestle.

I Europa sker allvarliga matförgiftningar då och då. Innan påsk 2022 meddelade Livsmedelsverket att tiotals personer smittats av Kinderägg i Sverige, Irland, Storbritannien och Frankrike.

– Mat produceras ibland till minsta möjliga kostnad. Det är skamligt att det kan gå ut över små barns hälsa, kommenterar Colines mamma Stéphanie.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln