Polisen går ut med identitet på alla tio offer

Andre, 53 skulle köpa en överraskningstårta till sitt barnbarn. Ruth, 86, hade just hälsat på sin make på ett äldreboende.

De och åtta andra sköts till döds i matbutiken i Buffalo. Nu går polisen ut med identitet på alla tio offer.

– Han ställde upp i vått och torrt, det var sådan han var, säger hustrun till Heyward Patterson, 68.

Återigen inträffade en brutal masskjutning i USA. På lördagen sköts 13 personer vid en matbutik i ett övervägande svart område i Buffalo i delstaten New York. Tio av dem dog.

Den misstänkte mördaren är 18-årige Payton S. Gendron. Han tros ha satt sig i sina föräldrars bil och kört i tre och en halv timme från hemmet i småstaden Conklin, i en annan del av delstaten, för att utföra attacken.

Innan skjutningen publicerade han ett manifest på 180 sidor. Där beskriver han sig själv som vit makt-sympatisör och att han ser upp till tidigare våldsamma attacker utförda av mördare motiverade av rasism och extremism. I manifestet nämner han bland annat den svenske skolmördaren Anton Lundin Pettersson.

Elva av dem som sköts är svarta och två är vita. Offren är mellan 20 år och 86 år, uppger polisen.

De har nu gått ut med identitet på offren.

Ett hav av blommor har lämnats vid minnespltsen för att hedra offren för hatbrottet.
Ett hav av blommor har lämnats vid minnespltsen för att hedra offren för hatbrottet.
Människor har samlats och tänt ljus utanför matbutiken där skjutningen inträffade.
Människor har samlats och tänt ljus utanför matbutiken där skjutningen inträffade.

Celestine Chaney, 65 år

Farmor Celestine Chaney, 65, var känd för sina goda jordgubbskakor. Vid 14-tiden i lördags åkte hon som vanligt till sin närbutik Tops Market för att köpa bär till bakningen. Hon kom aldrig hem.

– Hon var som min andra mamma. Det som hänt min farmor, och nio andra människor, är inte normalt. En äldre kvinna ska inte dö på det viset. Det är väldigt traumatiserande för oss, säger barnbarnet Wayne Jones till Aftonbladet.

Celestine Chaney, 65 år, var en av de tio personer som sköts till döds.
Celestine Chaney, 65 år, var en av de tio personer som sköts till döds.

Aron Salter, 55

Stadens borgmästare har berättat om ”hjälten” i masskjutningen, Aaron Salter, 55. En säkerhetsvakt som försökte skydda butiksgästerna men blev skjuten till döds. Aaron Salter var en före detta väl respekterad polis som arbetat i mataffären flera år efter att han gått i pension.

Ruth Whitfield, 86 år

Ruth Whitfield var en 86-årig kvinna som varje dag besökte sin make på ett äldreboende. Hon hade stannat till vid butiken för att köpa mat.

– Hon kom aldrig ut ur butiken. Ruth var en älskad hustru, mamma och farmor, säger advokaten som representerar familjen till CNN.

Pearl Young, 77 år

Pearl Young, 77, var en lärarvikarie och väldigt omtyckt i samhället.

– Om det finns någon tröst som vi kan finna i den här tragedin är det att vi vet att mamma är uppe i himlen tillsammans med vår pappa. De dansar och sjunger tillsammans med gud, säger hennes son.

Katherine Massey, 72 år

Katherine Massey, 72, sköts till döds på lördagen i matbutiken. Hennes syster säger till The Buffalo News att Katherine var en ”vacker själ”. Katherine skrev insändare i sin lokala tidning. En av insändarna handlade om hur vapenvåldet i Buffalo eskalerat.

Geraldine Telley, 62 år

Geraldine Telley, 62, var ute och gjorde sina vanliga matinköp tillsammans med sin fästman på lördagen när hon sköts till döds, berättar hennes systerdotter Lakesha Chapman för CNN.

– Hon var en fantastiskt kvinna. Hon var en person som alltid höll ihop familjen, mamma till två vackra barn och otrolig på att baka.

Lakesha Chapman berättar att Geraldine sköts till döds framme vid kassorna. Hennes fästman undkom skytten då han var längre in i butiken för att hämta apelsinjuice.

Heyward Patterson, 68 år

Heyward Patterson, 68, arbetade som chaufför och gav boende i närheten skjuts till och från mataffären och hjälpte till med deras matvaror.

– Han ställde upp i vått och torrt, det var sådan han var. Han kommer att vara otroligt saknad, säger hans fru.

Roberta Drury, 32 år

Roberta Drury, 32, skulle köpa ingredienser till kvällens middag när hon sköts till döds i butiken.

– Hon var väldigt livfull och var alltid rummets mittpunkt som fick alla att le och skratta, säger hennes syster till The New York Times.

Andre Mackneil, 53 år

Andre Mackneil, 53, var i Buffalo för att hälsa på sina släktingar och var i affären för att köpa en överraskningstårta till sitt barnbarn.

– Men han kom aldrig ut med tårtan. Andre var en så kärleksfull och omtänksam man. Han fanns alltid där för familjen säger hans kusin.

Magnus D. Morrison, 52 år

Magnus D. Morrison, 52, bodde i Buffalo. Han var trebarnspappa, har hans mamma berättat för ABC 7 Buffalo.

Zaire Goodman, 20, Jennifer Warrington 50 och Christopher Braden, 55, skadades men överlevde skjutningen.

Den misstänkte massmördaren Payton Gendron, 18, körde i tre timmar i jakt på ett område med många svarta invånare. Tio personer dog i masskjutningen som utreds som ett hatbrott.
Den misstänkte massmördaren Payton Gendron, 18, körde i tre timmar i jakt på ett område med många svarta invånare. Tio personer dog i masskjutningen som utreds som ett hatbrott.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln