Klass 1-varning för regn i Västsverige: ”Blir höstfeeling”

Regn och rusk är att vänta – hösten är här med besked.

De kommande dagarna blir det kallt och regn över nästan hela landet när ett lågtryck drar in från Danmark.

I väst väntas stora mängder och SMHI har utfärdat klass 1-varning i stora delar av Västsverige.

Varningen gäller Halland, Bohuslän, Sjuhärad och västra delen av Vänern som kan vänta sig uppemot 60 millimeters regn under onsdag kväll fram till mitt på dagen på torsdag.

– Det är stora regnmängder som gör att det kan bli stora vattenansamlingar under torsdagsmorgonen, vattnet ska ju ta vägen någonstans, säger Mikael Luhr, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

Ovädret drar under onsdagskvällen in från Danmark, där man haft varningar utfärdade och drabbats av kraftiga regnfall.

Regnoväder i Malmö. Bilden är en arkivbild.
Regnoväder i Malmö. Bilden är en arkivbild.

Risk för översvämningar

Mikael Luhr säger att det finns risk för översvämningar och dålig sikt under torsdagsmorgonen. De som ska ut på vägarna ska ta det försiktigt då, menar han:

– Vissa vägar och viadukter kan vara svåra att ta sig fram i och har man en källare kan det vara bra att ta en extra kik där, säger han.

Först på torsdagseftermiddagen väntas ovädret röra sig österut och då är det risk för regn och blåst i östra Skåne och Blekinge, och över Östersjön har SMHI utfärdat kulingvarning.

”Blir höstfeeling”

I övriga landet breder hösten ut sig och det väntas blygsamma temperaturer och skurar i Svealand och Norrland. I Götaland blir det påtagligt kallare och efter torsdagen väntas det bli mellan tio och 15 grader, i Svealand blir det runt tio grader och i Norrland mellan fem och tio grader.

– Det blir höstfeeling när det här drar in. När det har dragit bort blir det påtagligt kallare och vi får hösttemperaturer längre söderut än tidigare, säger Mikael Luhr.

Publisert:

LÄS VIDARE