20 år sedan Dawit Isaak fängslades – Ann Linde (S): ”Förfärligt”

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 20 år.

Trots det finns det i nuläget ingenting som tyder på att han kommer släppas fri.

– Vi gör allt vad vi kan för att han ska släppas fri, säger utrikesminister Ann Linde (S).

I dag, den 23 september, har den svenska journalisten Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 års tid.

Trots ständiga påtryckningar för att få honom frisläppt från flera svenska regeringar är han fortfarande fängslad. Även om det var 20 år sedan han tillfångatogs har den svenska regeringen hopp om att få honom släppt.

– Vi fortsätter med oförminskad kraft att försöka få honom fri, vi talar på alla nivåer. Jag har vid flera tillfällen talat med Eritreas utrikesminister. Både in real life och på telefon flera gånger, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– Vår ambassadör jobbar på frågan och våra diplomater jobbar på frågan och vi kräver att få veta att han lever, är frisk och att vi ska få tillträde till honom. Som svensk medborgare har han rätt till konsulär hjälp. Men naturligtvis är det övergripande att han måste släppas fri, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Dawit Isaak ros sitta i det ökända Eiraeiro-fängelset, där tortyr hör till vanligheterna.
Dawit Isaak ros sitta i det ökända Eiraeiro-fängelset, där tortyr hör till vanligheterna.

Försökt med olika strategier

Dawit Isaak greps den 23 september 2001 tillsammans med flera politiker och andra journalister. Han anklagades för att vara ett nationellt säkerhetshot men han har inte fått någon rättegång. Enligt Reportrar utan gränser är Dawit Isaak och de andra som fängslades samtidigt de journalister i världen som suttit fängslade längst tid.

Isaak tros sitta i det ökända Eiraeiro-fängelset, där tortyr hör till vanligheterna. Eritreanska myndigheter har dock förnekat att han utsatts för tortyr.

För att få honom frisläppt har svenska myndigheter genom åren försökt med olika strategier för att få honom fri.

– Vi har under de här 20 åren försökt på alla möjliga sätt och vänt på alla stenar. Ibland har vi försökt vara mer tillmötesgående, ibland har vi försökt ha hårdare åtgärder.

– Men tyvärr kan vi konstatera att han fortfarande är frihetsberövad i Eritrea. 20 år är en väldigt lång tid, säger Ann Linde (S).

Enligt Linde finns det inga motkrav från Eritreas sida för att de släppa honom. Enligt henne är det tydligt var skon klämmer:

– Det är mycket enkelt, det är att Eritreas regering inte släpper honom fri. Det är de som har ansvaret, det är de som har fängslat honom, säger Ann Linde (S).

Utrikesminister Ann Linde (S) kräver att Eritrea genast släppa Dawit Isaak.
Utrikesminister Ann Linde (S) kräver att Eritrea genast släppa Dawit Isaak.

”Förfärligt”

Just nu arbetar UD ”mycket” med Eritrea rent allmänt, och Dawit Isaaks frisläppande är ständigt aktuellt i det arbetet menar Ann Linde (S).

Även EU har infört sanktioner mot den eritreanska säkerhetstjänsten med anledning av övergrepp och kränkningar mot mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att det är förfärligt att Dawit Isak inte är fri trots att han har suttit fängslad i 20 år.

– Vi gör allt vad vi kan för att han ska släppas fri och jag anser att den eritreanska regeringen ska släppa honom fri omedelbart, säger Ann Linde (S).

Publisert:

LÄS VIDARE