Superlördag fick Nya Zeeland att massvaccinera

Av:  Martin Yngve/TT

Nya Zeeland vill få fler att vaccinera sig mot covid-19.

För att nå målet arrangerade landet ett jätteevenemang som pågår hela lördagen. På eftermiddagen hade över 122 00 vaccinerat sig under dagen.

Med runt 63 procent fullt vaccinerade och ytterligare 20 procent som har tagit en dos har landet arrangerat en superlördag med målet att minst 100 000 skulle få en spruta så att landet kan närma sig 90 procent vaccinerade.

Tv-kanaler och tidningar har under hela dagen direktsänt från norr till söder i landet, rapporterar NZ Herald. Kliniker bjuder på allt från livemusik till hamburgare och till och med i luften bjöds det på vaccin. Nästan i alla fall.

Flygbolaget Air New Zealand lät ett av sina plan för en dag vara vaccinationscenter och platserna bokades genast upp.

Tre av de över 120 000 nyzeeländare som vaccinerade sig på lördagen.
Tre av de över 120 000 nyzeeländare som vaccinerade sig på lördagen.

Uppdaterade målet

Och med hjälp av lokala kändisar stjärnor som sångerskan Lorde och filmregissören Taika Waititi har man nått målet – och lite till.

– Jag är den förste att erkänna att jag inte tycket om sprutor, men ända sedan jag var barn har jag skämt bort mig själv med ett besök på ett bageri efteråt, sade Lorde i tv-sändningen, som fortsätter till sen kväll, lokal tid.

Redan på eftermiddagen kunde premiärminister Jacinda Ardern meddela att 122 000 doser getts och hon uppdaterade då målet till att minst 150 000 skulle ta en spruta under dagen – långt fler än de 69 000 som var rekordet före lördagen.

Sheryl Mai och Kirk Milner försöker få folk till vaccineringen i Whangarei.
Sheryl Mai och Kirk Milner försöker få folk till vaccineringen i Whangarei.

Få drabbade

Nya Zeeland har i stort varit isolerat från omvärlden under pandemin och enligt Johns Hopkins universitetet i USA har bara 28 personer avlidit av covid-19 och knappt 5 000 smittats. Det har å andra sidan lett till att få har känt behov av att vaccinera sig snabbt, vilket gjort att landets gränser fortfarande är stängda.

– Nu vill jag att så många som möjligt vaccinerar sig så att jag kan komma hem, sade den Oscarsbelönade regissören och författaren Taika Waititi (”Jojo Rabbit”) från Hollywood i tv-sändningen.

Publisert: