Snöovädret i söder – Jonatan, 23, fast på E6 i timmar

Snön vräker ner över stora delar av södra Sverige och det har varit milslånga köer på E6 under kvällen och natten.

Jonatan Bergström, 23, satt fast på en buss i mer än 12 timmar.

– Det börjar bli kyligt och min snusdosa är slut, så jag är rätt sugen, säger han på torsdagsmorgonen.

SMHI varnade för stora snömängder i flera län under onsdagen, och under kvällen har snön fortsatt falla i kombination med stark vind.

Vid midnatt var det milslånga långa bilköer på E6 efter att bilar och lastbilar fastnat i snön.

– Från Kungsbacka centrum och långt, långt söderut så står det helt stilla, säger Mikael Salo på Trafikledningscentralen Väst, till GP.

Fast på buss i 12 timmar – snusdosan tom

Jonatan Bergström, 23, var på väg hem till Skåne när linjebussen mellan Oslo och Köpenhamn fastnade i trafiken på onsdagskvällen.

– Det har varit stopp på samma ställe sedan klockan 19 ungefär. Vi fick en uppdatering vid midnatt om att det är en hel del lastbilar som har fastnat, men mer har vi inte fått veta, säger han.

Jonatan Bergström försöker hålla humöret uppe på bussen.
Jonatan Bergström försöker hålla humöret uppe på bussen.

Trots det långa stoppet var stämningen i bussen hyfsat god.

– Jag försöker fördriva tiden med att prata i telefon med min flickvän. Men läget är ganska lugnt just nu. Det är hyfsat lite folk och de flesta sover. Det börjar bli lite kyligt men lyckligtvis har han bussen på.

Hur mår du efter sju timmar på en buss?

– Jag är mest trött, inte så uppgiven. Moder natur visar ingen nåd i dag. Men det måste ju lossna till slut, säger Jonatan vid 02-tiden på natten.

När Aftonbladet fick kontakt med Jonathan Bergström vid 7-tiden på torsdagsmorgonen stod bussen fortfarande still på samma ställe söder om Kungsbacka. Lyckligtvis fanns det värme och el på bussen.

– Vi är kvar på samma plats, så det är bara att vänta. Man är trött och jävligt hungrig, haha. Det känns lite surrealistiskt, säger han.

Men det kanske värsta av allt:

– Min snusdosa är tom, så man är rätt sugen.

Nästan hemma – efter 15 timmar på bussen

Vid 10.30-tiden meddelar Jonatan att han äntligen är på väg hem.

– Vi rullar nu. Busschauffören stannade till längs vägen så jag har hunnit handla snus och mat, säger han.

Vad är det första du ska göra när du kommer hem?

– Då ska jag sova, det är det enda jag tänker på nu.

Så här har det sett ut för Jonatan Bergström de senaste timmarna när han tittar ut genom fönstret.
Så här har det sett ut för Jonatan Bergström de senaste timmarna när han tittar ut genom fönstret.

20–25 centimeter snö

En orange varning, den näst högsta, är utfärdad fram till torsdag förmiddag i delar av Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, Kalmar län, Hallands län och sydligaste delen av Västra Götalands län.

– Privatpersoner ska räkna med att man behöver vidta åtgärder. Det här kan leda till allvarliga konsekvenser som kommer påverka en hel del, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Totalt väntas 20–25 centimeter snö.

– Lokalt kan det komma 30 centimeter på en del håll. Det här leder till förseningar i trafiken men det kan också bli elavbrott om ledningarna blir nedtyngda av snö. Det kan också påverka mobilnätet och mobiltäckningen, säger Alexandra Ohlsson.

Bild tagen över Hallandsåsen på E6.
Bild tagen över Hallandsåsen på E6.

Skolor stängs och ishall riskerar rasa

Flera myndigheter i Halland har gått upp i stabsläge, rapporterar Hallandsposten. Länsstyrelsen har bett Försvarsmakten om hjälp med bandvagnar.

– Det är viktigt att samhällsviktiga verksamheter som kommunernas hemtjänst fungerar. Blir det svårt att ta sig fram kan vi inom en timme hjälpa till med det, så att man kan köra ut mat och mediciner till folk som behöver, säger Marcus Johansson, länsstyrelsens kriskommunikatör, till tidningen.

I Ängelholm ställdes alla skolskjutsar in under onsdagen. Invånarna i de berörda länen kan räkna med att vakna upp till stora snömängder på torsdagen.

I Hässleholm valde kommunen att stänga grundskolor, gymnasieskolor och särskolor. En studiedag som var planerad att hållas i januari tidigareläggs till torsdagen den 2 december. Fritidshem och förskolor kommer hålla öppet.

– Men jag ser gärna att vi hjälps åt då vi även räknar med att vår personal kommer att få det svårt att komma till sin arbetsplats, säger Niklas Persson, tf förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Tusentals strömlösa

Under onsdagseftermiddagen drabbades omkring 10 000 hushåll i nordöstra Skåne av strömavbrott, rapporterar NSK.

– Vi har kvarstående fel på en av ledningarna som vi håller på att undersöka. Vi patrullerar ledningen men det är rätt besvärligt väder i området. Vi får skänka en tanke till montörerna som är ute och traskar, säger Peter Hjalmar, regionchef syd hos Eon.

I Kalmar bestämde kommunen att stänga ishallen. Den har tidigare varit drabbad av rasrisk och snöovädret gjorde att kommunen inte vågade hålla öppet.

– Nu ser vi att det snöar och det ska komma mycket snö. Då tar vi det säkra före det osäkra. Vi vill inte riskera någonting, även om risken är minimal, säger Gunilla Svensson, fastighetschef på Kalmar kommun till Barometern.

”Ett evighetsarbete”

Under onsdagen har flera trafikolyckor inträffat i många av de berörda länen. Lastbilar har fastnat och bilar har åkt ner i diket och in i varandra.

– Det blir väldigt svårt med snöröjningen när det blåser. Man röjer undan snön som blåser tillbaka. Det är ju ett evighetsarbete. Troligtvis kommer man inte kunna röja bort all snö, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket har kallat ut alla tillgängliga snöröjare.

– Snö plus vind är den svåraste kombinationen. Det är full styrka som är ute. Är man ute i trafiken får man helt enkelt se till att hålla låg hastighet och avstånd till andra trafikanter.

I flera kommuner står bandvagnar i beredskap för att stötta bland annat hemtjänstpersonal om de inte kan ta sig fram med sina bilar.

Trafikverket: Kan komma igång på förmiddagen

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger att det finns flera anledningar till att det är stopp på E6:an.

– Dels har det kommit en hel del snö i kombination med hårda vindstötar. Det har bland annat varit en kollision med en personbil och lastbil, säger han.

Eventuellt kan trafiken rulla igen på torsdagsförmiddagen.

– Men måste man inte ge sig ut i trafiken bör man stanna hemma i dag, säger Bengt Olsson.

Snön vräker ner i delar av södra Sverige.

Sitter du fast i någon av de långa bilköerna? Hör gärna av er till tipsa@aftonbladet.se

Här uppdaterar vi om läget!

 • Fastnålat inlägg
  2 december 2021 22.51
  Josefine Karlsson

  Flera busslinjer ställs in på vissa sträckor i Göteborg på grund av halka, rapporterar GP.

  Berörda linjer är 16, 50, 92, 90, 83 och 84. På linje 18, 19 och 52 dras med förseningar mellan Backa/Heden och Johanneberg, Fredriksdal samt Linnéplatsen.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202118.52

  Det är fortsatt stora problem med framkomligheten på vägar i södra och västra Sverige, skriver Trafikverket på sin hemsida.

  E4 norr om Ljungby är avstängd hela kvällen och natten och väntas öppna igen fredag förmiddag. Vägen ska saneras efter en tidigare olycka.

  "Då mer snö förväntas falla i takt med att ovädret rör sig österut kommer det dröja innan trafiken kan rulla som normalt igen. För att underlätta för utrycknings- och snöröjningsfordon så undvik att ge dig ut i trafiken om du inte måste", skriver Trafikverket.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202118.38

  På E22 mellan Oskarshamn och Västervik blockerar en lastbil halva vägen efter en kurva.

  Lastbilen har står still i Misterhult i norrgående riktning, enligt Sveriges Radios trafikredaktion.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202116.20

  Det råder stora problem i tågtrafiken mellan Göteborg och Malmö, rapporterar GP.

  Tidigare i veckan inträffade en kopparstöld och trafiken har körts via ett annat spår.

  -- Det har tidigare gått genom att de kört en genväg. Men den har snöat igen. Det här trafikdygnet kör vi därför inte mellan Göteborg och Malmö, uppger SJ:s pressjour, till tidningen.

  Pågatågen mellan Helsingborg-Halmstad-Helsingborg är inställda, enligt Hallandstrafiken.

  – Öresundstågen kör sträckan Göteborg - Ängelholm och omvänt enligt tabell, säger Anders Engzell är presskommunikatör på Skånetrafiken till Hallands-Posten.

  Från Ängelholm ersätts trafiken med bussar.

  Enligt en preliminär prognos kan tågstoppet vara hävt klockan 22 på torsdagskvällen.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202116.19

  Ölandsbron stängdes av efter att två bilar krockat i östergående riktning strax efter Svinö, skriver polisen på sin hemsida.

  Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till platsen.

  Enligt P4 Kalmar är det väldigt halt på bron och en lastbil har problem att ta sig up på högbrodelen.

  Ölandsbron öppnades igen kring 17-tiden. En person ska ha förts till sjukhus.

Publisert:

LÄS VIDARE