Sollentuna

Skola plockar ner bananpynt – efter rasistkritik

Av: 

Sean O'Brien

Sebastian Comar Alm

Lärare och elever har reagerat kraftigt på ”frukttemat” efter att en korridor dekorerats med apor och bananer.
Lärare och elever har reagerat kraftigt på ”frukttemat” efter att en korridor dekorerats med apor och bananer.

NYHETER

Valet av apor och bananer som utsmyckning på det årliga korridorspyntet på Rudbecksgymnasiet har fått stark kritik från både lärare och elever.

– Detta är en korridor där många nyanlända vistas. Det är rasism, säger en lärare.

Efter kritiken har dekorationerna plockats bort.

Den så kallade ”spexveckan” Rudbecks gymnasium i Sollentuna går ut på att eleverna under en vecka varje år får smycka ut korridorerna utifrån olika teman.

Bland de olika varianterna återfinns i år bland annat jultema, festtema och kärlekstema.

Dock har korridoren med ”frukttema” – pyntad med bananer och apor – väckt starka reaktioner bland flera lärare och elever som menar att den är rasistisk.

– Det går att tolka på olika sätt, men utsmyckningen har rasistiska undertoner som grundar sig i rasistiska stereotyper av mörkhyade. Det är problematiskt eftersom det är en korridor där många av våra nyanlända och mörkhyade elever tillbringar sina raster, säger en lärare till Aftonbladet.

Korridorspyntet på Rudbeck gymnasium i Sollentuna har väckt stark kritik.

”Kan uppfattas rasistiskt”

Hen menar att flera kollegor tillsammans har framfört kritik till skolledningen under veckan, och ifrågasatt varför pyntet har fått vara kvar.

– Det är förskräckligt. Framförallt när lärare har påpekat hur det kan tolkas. Från ledningshåll har man hela tiden sagt att det inte är några problem. Detta är ju tänkt att vara roligt för alla, och skolan är en plats där alla ska känna sig trygga. Men under den här veckan kan jag inte säga att det stämmer med min arbetsplats.

Under veckan som har gått har den bananutsmyckade korridoren fått spridning på den sociala medieplattformen TikTok.

Något som läraren anser bidrog till att det slutligen plockades ned.

– Skolledningen skrev i ett meddelande att de tog ner det för att det kan uppfattas som rasistiskt och att de inte står bakom det. Men de har känt till detta sedan i måndags. Det känns som att det görs för att rädda ansiktet eftersom elever har börjat sprida detta på sociala medier, menar läraren.

Något som skolchefen Linus Nygren tillbakavisar.

– I veckan har ledningen fått signaler att det kan ha uppfattats som negativt, så det är bortplockat nu. Det är synpunkterna som har kommit in som har lett till att det togs bort. Det har ingenting med sociala medier att göra, säger han till Aftonbladet.

Korridoren med ”frukttema” – pyntad med bananer och apor – väckt starka reaktioner bland flera lärare och elever som menar att den är rasistisk.

”Såg inte kopplingen”

Enligt honom är ”spexveckan” en återkommande tradition på skolan som anordnas av eleverna, men med stöd av skolledningen gällande planeringen av utsmyckningarna.

Att ”frukttemat” skulle kunna anses ha rasistiska kopplingar förutsåg man inte.

– Kopplingen handlade om ”Bananer i pyjamas”, som är ett gammalt barnprogram.

Linus Nygren menar även att korridoren inte enbart rymmer nyanlända elever.

– Det stämmer inte. Den korridoren är inte någon hemkorridor. Våra nyanlända går i hela skolan. Vi blandar alla skolans elever på alla våra utrymmen.

Han tillägger dock att både skolledningen och eleverna som anordnade utsmyckningen är väldigt ledsna över situationen som uppstått.

– Bland de som arrangerade detta finns de elever som har gråtit över hur det uppfattades. Det fanns ingen sådan tanke över huvud taget.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Detta är en korridor där många nyanlända vistas. Det är rasism, säger en lärare.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sollentuna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sollentuna

Rasism

Apor