USA larmar: Kina har militariserat tre öar

Av:  TT-AP

Kinesiska byggnader syns på en konstgjord ö – av USA kallad Fiery Cross Reef – vid Spratlyöarna i Sydkinesiska sjön.
Kinesiska byggnader syns på en konstgjord ö – av USA kallad Fiery Cross Reef – vid Spratlyöarna i Sydkinesiska sjön.

Kina har militariserat minst tre öar i omstridda Sydkinesiska havet till fullo, enligt den amerikanske amiralen John Aquilino.

Fastän Kinas president Xi Jinping tidigare försäkrat att de konstgjorda öarna i Sydkinesiska havet inte skulle förvandlas till militärbaser så larmar nu den amerikanske amiralen John Aquilino om att åtminstone tre av dem militariserats helt och hållet. De ska bland annat ha utrustats med robotsystem och stridsplan.

– Öarna används för att utvidga den offensiva förmågan för Folkrepubliken Kina bortom deras kustlinjer på fastlandet, säger Aquilino, som är USA:s befälhavare i den region som på engelska kallas Indo-Pacific.

Alla flygplan, både militära och civila, som flyger i det omstridda området är enligt Aquilino inom räckhåll för öarnas robotsystem.

– Hotet består i detta. Det är därför militariseringen av dessa öar är så oroväckande. . . De hotar alla nationer som verkar i närheten och hela det internationella sjö- och luftrummet.

Sydkinesiska sjön omges av ett tiotal länder och territoriella tvister har förekommit i århundraden. I dagsläget gör Kina anspråk på i princip hela havet.

Kina har inte svarat på anklagelserna från USA:s flotta, men har vid tidigare tillfällen sagt att ”eventuella militära installationer på kinesiskt territorium ligger inom landets suveränitet.”

Publisert: