Rysk framgång i Sievjerodonetsk "inte avgörande"

Av:  Martina Karpmyr/TT

Efter veckor av intensiva strider har Sievjerodonetsk fallit i ryska händer. Bild från tidigare i juni.
Efter veckor av intensiva strider har Sievjerodonetsk fallit i ryska händer. Bild från tidigare i juni.

Staden Sievjerodonetsk, som beskrivits avgörande för hela Donbass öde, har nu ockuperats av Ryssland. Men vad betyder det för fortsättningen av kriget?

– Det är en viktig framgång för Ryssland i striden om Luhansk län, men det är inte avgörande för kriget om Ukraina, säger militärstrategen Joakim Paasikivi.

Sievjerodonetsk har helt fallit i ryska händer, meddelade Ukraina på lördagen efter att hårda strider i flera veckors tid pågått runt staden. Men bedömare säger till TT att stadens fall inte har så stor strategisk betydelse som bland andra president Volodymyr Zelenskyj tidigare tillskrivit det.

– Det är en symbolisk seger för Ryssland i och med att de satt in alla krafter de har kunnat för att ta staden, säger Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.

Paasikivi menar dock att ockupationen av Sievjerodonetsk inte är avgörande:

– Inte ens, skulle jag säga, avgörande för striden om Donbass.

Siktar mot tvillingstaden

Att Ukraina tidigare framställt staden som så strategiskt viktig kan ha varit ett sätt att understryka för väst varför det är viktigt med fortsätt stöd, resonerar Paasikivi, som är överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

– Jag tror även att de publicerade ukrainska förlustsiffrorna som kommit från ukrainsk sida har varit en del av informationskampanjen för att hålla väst engagerat, säger han.

Enligt Peter Lidén kan framställningen om Sievjerodonetsk också ha varit en ukrainsk strategi för att behålla Rysslands fokus där.

Sievjerodonetsks så kallade tvillingstad Lysytjansk – som redan utsatts för intensiv beskjutning – är sannolikt Rysslands nästa mål.

– Man kommer nu att beskjuta Lysytjansk, ungefär som man har gjort med Sievjerodonetsk. Men att få något momentum framåt blir nog ganska svårt, säger Lidén, som uppger att båda sidor lidit stora förluster under de senaste veckornas strider.

Ukrainska framgångar?

Staden ligger på den västra sidan av floden Donets och Sievjerodonetsk på den östra. Broarna över floden är sprängda och Lysytjansk ligger även på en höjdsträckning, vilket kan göra den lättare att försvara, säger Paasikivi.

Det förekommer även uppgifter, om än ganska oklara, om en ukrainsk offensiv i syd mot den ockuperade staden Cherson. Om uppgifterna stämmer kommer det sannolikt att påverka hur Ryssland väljer att agera framöver, uppger Paasikivi.

– Det vore säkert ett huvudbry för ryssarna om man skulle bli tvungen att börja omdisponera förband från Luhansk eller möjligen då Donetsk dit, för de är också hårt slitna.

Brutal ockupationsmakt

I Cherson, den första större staden som ryssarna ockuperade, har man varit brutal mot den kvarvarande ukrainska befolkningen, säger Lidén.

– Man har sållat bort alla som haft någon typ av förflutet i de ukrainska väpnade styrkorna eller som på något vis gått att misstänkliggöra.

Med utsållningen menas att misstänkta potentiella partisaner eller allmänt proukrainska invånare skickas till så kallade filtreringsläger – fångläger där man på olika sätt utreder om de fängslade utgör ett hot mot Ryssland, säger Lidén.

Lärare har även tvingats enligt Lidén undervisa i rysk historieskrivning och ryska soldatfamiljer uppges ha flyttats från Ryssland till tomma hus och bostadsområden i staden.

I Sievjerodonetsk har befolkningen haft större möjligheter att fly staden än i Cherson. Det skulle kunna innebära att åtminstone vissa av dem som stannat ansett sig ha skäl att inte vara lika oroliga för ryssarna, enligt Lidén.

– De kanske inte utsätts för förföljelse på samma sätt, men vi vet inte. Det är bevisligen fortfarande en mycket brutal ockupationsmakt vi ser här.

Publisert: