Nyheter

Minst 50 döda hittade i lastbil i USA

Av: 

TT

NYHETER

Minst 50 migranter har hittats döda i en överhettad lastbil i södra Texas, enligt amerikansk polis.

President Joe Biden säger att dödsfallen är ”fruktansvärda”, och anklagar människosmugglare för att profitera på migranter.

Upptäckten gjordes sedan lastbilen hittats övergiven i ett glesbebyggt område. Bland de döda finns såväl män som kvinnor, tonåringar och unga vuxna.

– Det är inget annat än en fruktansvärd mänsklig tragedi, sade San Antonios borgmästare Ron Nirenberg på en presskonferens, enligt tv-kanalen KSAT.

President Biden kommenterade händelsen när han var på väg från Tyskland till Natotoppmötet i Madrid:

”Vi utreder vad som hänt . . . de första uppgifterna tyder på att människosmugglare ligger bakom tragedin”, sade Biden i ett uttalande när han färdades till Spaniens huvudstad Madrid.

”Att utnyttja utsatta människor för profit är en skam, och så är det att försöka ta politiska poäng på tragedin. Min regering ska göra allt som står i dess makt för att stoppa människosmugglarna . . .” fortsatte Biden.

Människorna tros ha smugglats till USA och omkring femton överlevande, varav flera är barn, har förts till sjukhus i San Antonio, rapporterar AFP.

Minst ett tjugotal av de omkomna är från Mexiko, medan flera andra kommer från Guatemala och Honduras, enligt mexikanska myndigheter.

”Led av värmeslag”

San Antonio är drabbat av en värmebölja, och offren tros ha avlidit av utmattning och värmeslag.

– Patienterna vi påträffade var stekheta, de led av värmeslag, värmeutmattning, säger Charles Hood, chef vid San Antonios räddningstjänst på en pressträff.

Han säger vidare att det inte verkar ha funnits något vatten eller fungerande luftkonditionering i delen där människorna hittades.

Polisen har gripit tre personer, men säger att det är oklart om de har en direkt koppling till människosmuggling. San Antonio ligger 25 mil från gränsen till Mexiko och utgör en av huvudrutterna för människosmugglare.

”Rop på hjälp”

Tragedin kan vara den dödligaste av detta slag i USA de senaste årtiondena, enligt AP. Det var en arbetare som jobbade i en av byggnaderna i närheten som upptäckte lastbilen sedan han hört ett rop på hjälp, säger William McManus, polischef i San Antonio.

– Han gick ut för att undersöka saken, hittade en släpvagn med dörrarna delvis öppnade, öppnade dem för att se efter, och hittade ett antal avlidna individer där inne.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: