Coronapandemin

Johan Carlsons ilska mot FHM-kritikerna: ”Förskräcklig ton”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlson gick till hård attack mot pandemihanteringskritikern Lena Einhorn vid ett privat möte 2020.

Einhorn beskriver nu hans utfall i en ny bok:

”Er ton är hemsk! Min personal är fullständigt nertryckt!” ska Carlson ha sagt.

Författaren Lena Einhorn, utbildad virolog och läkare, var en av 22 forskare som kritiserade Folkhälsomyndighetens agerande under coronapandemins inledning i en DN Debattartikel i april 2020.

I artikeln, som i sin tur blev hårt kritiserad, hette det bland annat att myndighetens tjänstemän ”hittills inte visat prov på någon talang att vare sig förutspå eller begränsa den utveckling vi nu lever med”.

Einhorn beskriver i sin nya bok ”Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter: En resa i pandemins Sverige” hur hon i oktober 2020 lämnade ett möte som även Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör hade deltagit i.

Lena Einhorns nya bok.

”Ni säger att vi saknar talang!”

När de lämnat huset gick Johan Carlson ifatt henne på gatan. Han var, enligt Einhorn, upprörd över debattartikeln som publicerats ett halvår tidigare, och ska bland annat ha sagt:

”Min personal är fullständigt nedtryckt av er! Er ton är förskräcklig!”

”Ni säger att vi saknar talang!”

”Och vilka är ni! Ni är inga epidemiologer eller virologer!”

När Aftonbladet pratar med Einhorn om händelsen säger hon:

– Det var så uppenbart att Folkhälsomyndigheten låste sig vid positioner, som från smittskyddssynpunkt var helt orimliga. Då var ju frågan – ”om man framför kritik, tränger man då in dem mer i ett hörn?” Men om man inte framför kritik, då får ju dessa orimliga positioner stå oemotsagda. Men det här visar ju hur känslomässigt det faktiskt blev för dem, säger Einhorn och fortsätter:

– En del positioner har de sedan dess släppt nästan omärkligt. Som det här att de jättelänge höll fast vid att man inte kunde smitta innan man fick symtom. Det var ju ett förödande ställningstagande.

Lena Einhorn.

Påverka regeringen

Hur påverkade den kraftiga offentliga kritiken mot er debattartikel dig personligen?

– Syftet var ju att vi ville påverka regeringen. Det knäckande för mig var att vi inte lyckades med det. Men de personliga angreppen kunde jag inte ta åt mig av, de var bara konstiga, säger Einhorn.

Aftonbladet har sökt Johan Carlson för en kommentar.

Fotnot: Bland de 22 forskarna som skrev debattartikeln i DN fanns tre professorer i virologi och elva andra professorer inom medicinska fakulteter, såsom epidemiologi, infektionssjukdomar och folkhälsa.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Folkhälsomyndighetens tidigare generaldirektör Johan Carlson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Lena Einhorn

Johan Carlson

Folkhälsomyndigheten