Väder

Jojo-vädret: Sol, regn, snö, blåst, plus och minus

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Nänä? Jojo-vädret fortsätter.

I veckan kommer hög- och lågtryck pendla fram och tillbaka mellan sol, regn, snö, blåst, plus och minus.

– Man får se upp för plötslig ishalka i dagarna, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

När låg- och högtryck växlar snabbt blir också vädret ombytligt. Under tisdagen kommer en högtrycksrygg styra vilket gör att det blir gott om sol i hela landet. Med undantag i fjällen där snö och moln dominerar.

– I Götaland kommer temperaturen ligga mellan 0–5 plusgrader. I Svealand från fem minus till en plusgrad. I Norrland mellan 2–10 minusgrader, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Vädret i veckan bjuder på sol, regn, snö och blåst. Och temperaturen pendlar mellan plus och minus.

Onsdag: Från sol till regn

På onsdag kommer regnet när ett nederbördsområde passerar över så gott som hela landet.

– I de östra delarna av Götaland finns under tidig morgon risk för ishalka, med regn eller underkylt regn som faller på kalla vägar, men till förmiddagen blir det plusgrader och regn.

I Svealand får man räkna med minus under natten till onsdag och tidigt på morgonen väntas snö, blötsnö och regn röra sig österut.

– Lokalt kan de då vara risk för ishalka fram till lunchtid, sedan blir det mildare med 0-2 plusgrader i de södra delarna av Svealand och 0-5 minusgrader i de norra. I Dalarna och Gävleborgs län faller snö från tidig morgon och fram till eftermiddagen. Det kan då komma uppemot 5-10 cm snö. Längre norrut blir det mycket moln och omkring 5 minusgrader, säger Mikael Luhr.

Torsdag: Regn, snö och blåst

Ytterligare ett nederbördsområde faller på torsdagen som på sina håll kan ge besvärligt väder. Med undantag från Dalarna och vidare upp över Norrland där vädret håller sig relativt lugnt med moln och snöbyar.

– I Svealand och norra Götaland är det nollgradigt och det kan falla uppemot 5–10 centimeter snö. Det kommer troligen medföra ishalka och även en del snöhalka under torsdagsdygnet.

I övriga Götaland och i Skåne får man klä på sig regnrock och se till att hålla i hatten.

– Det blir småblåsigt och regnigt i Götaland med 2–6 plusgrader. I Skåne och södra Halland kan det blåsa uppemot drygt 20 m/s i byarna, vilket gör att det känns betydligt kallare, säger Mikael Luhr.

Fredag: Sol och kyla

I Svealand och Götaland får man räkna med att torsdagens blöta vägar kommer att frysa på under natten och skapa isytor på vägarna. Men fram på dagen blir det soligt och klart väder i nästan hela landet. Temperaturerna kommer ligga på -7 till +2 grader i söder och i norr 5-15 minusgrader.

– Men i Östersjölandskapen blir det dock en del moln och byar av snö eller blötsnö, samt blåsigt med friska till hårda vindbyar från nord eller nordväst.

Jojo-vädret fortsätter i helgen

På lördagen väntas det blåst och regn igen. I Svealand väntas både snö, blötsnö och regn, vilket återigen riskerar att skapa plötslig ishalka. För Norrlands del kommer ett ihållande snöfall röra sig nordost och ge mellan 5–10 cm snö.

Bakom lördagens nederbördsområde slår det om till nordliga vindar. Det gör att det ger klart väder i landets västra delar men mycket moln, blåst och en del snöbyar i de östra.

– Nästa vecka fortsätter jojo-vädret men det blir eventuellt något kallare och det kan bli snö ganska långt söderut, säger Mikael Luhr.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter stormen – tog flera timmar att skotta fram husvagnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Klart.se