Flera polisinsatser efter larm om vingdrönare

Uppgifter: Flygtrafik riktas om

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-18

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick polisen under tisdagskvällen bland annat larm om fyra stora vingdrönare i Nacka – och flygtrafiken på Bromma flygplats dirigerades om.

Polisen sökte också efter drönare vid Forsmarks kärnkraftverk – och det nerlagda i Barsebäck.

– Det är ett flertal anmälningar, jag kan inte säga exakt hur många, säger Anders Bryngelsson, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Under tisdagen upprättades ett flertal anmälningar gällande drönare hos polisen i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick polisen under kvällen bland annat larm om fyra stora vingdrönare i Nacka som flög in mot city.

– Under det senaste dygnet har det gjorts observationer av drönare i Stockholm och vi har upprättat flera anmälningar om brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen då man kör över skyddsobjekt, säger Anders Bryngelsson, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Insatser på flera platser

Enligt uppgifter hade polisen pågående insatser gällande drönare på flera platser i Stockholm. Förutom i Nacka ska det handla om centrala Stockholm, i Norsborg vid vattenverket och kring Kaknästornet på Gärdet.

Nackamasterna i Stockholm.

Polisen ville under tisdagskvällen inte kommentera insatserna eller bekräfta hur många anmälningar som har upprättats.

– Det är ett flertal anmälningar, jag kan inte säga exakt hur många. Vi arbetar nu med att sammanställa dessa ärenden för att utreda om det finns ett samband mellan iakttagelserna. Om det är samma drönare vid flera tillfällen eller om det handlar om flera drönare, sa Anders Bryngelsson.

Flygtrafik dirigerades om

Flygtrafiken vid Bromma flygplats dirigerades under tisdagskvällen om. Enligt uppgifter till Aftonbladet berodde även detta på drönarna.

– Vi har en dialog med Swedavia och berättar att det har funnits drönare i luften, men vi har inte talat om för Swedavia hur de ska lägga om sin trafik utan vi har bara informerat om att det finns drönare i luften, sa Anders Bryngelsson.

Bromma flygplats.

Drönare vid Forsmarks kärnkraftverk

Polisen fick också in samtal om att ännu en drönare setts vid Forsmarks kärnkraftverk. De letade efter den och jobbade på att bekräfta uppgifterna.

– Vi håller på och utreder en eventuell drönarobservation i området, skrev Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Under måndagen sågs en drönare cirkulera i området kring kärnkraftverket. Dessutom spanade polisen och kustbevakningen efter drönare i Stockholms skärgård.

På tisdagskvällen ryckte polisen även ut till det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck efter larm om en eller två misstänkta drönare vid 19.30-tiden.