Norska varningen: Omikron tar över helt

Det finns en stor fara för att pandemin kommer att ta ny fart till följd av den nya coronavarianten.

Det skriver norska FHI i en ny rapport.

”Troligt att den blivit dominerande i Norge i januari”, skriver myndigheten.

Det norska folkhälsoinstitutet FHI publicerade sin rapport på tisdagsmorgonen. Där varnar myndigheten för att den nya virusvarianten omikron kommer att ge ny fart åt pandemin.

Institutet räknar med att antalet smittade med omikronvarianten kommer att öka kraftigt de kommande veckorna.

FHI bedömer nu situationen i landet som allvarlig.

– Detta tillsammans med den redan ökade belastningen på sjukvården gör att vi nu bedömer situationen som allvarlig, säger Line Vold, krischef och avdelningsdirektör på FHI till NRK.

Skärpta åtgärder och råd

Myndigheten rekommenderar att regeringen inför nya tuffare restriktioner och strängare åtgärder.

– Bakgrunden till våra rekommendationer om åtstramningar är dels den nuvarande situationen där det rapporteras om stort tryck på sjukvården, dels behovet av fortsatt överblick och kontroll av situationen med detektering av omikron i Norge, säger avdelningsdirektör i FHI, Line Vold till VG.

På en pressträff på tisdagskvällen meddelade den norska regeringen att man följer rådet från FHI och inför nya restriktioner med omedelbar verkan.

Bland annat stoppar man försäljning av alkohol efter midnatt. Utskänkningstillstånd på restauranger gäller nu alltså endast fram till klockan 00.00.

Utöver det införs flera nya rekommendationer

• Hemarbete, flexibel arbetstid och digitala möten.

• Max tio gäster i hemmen, utöver de som bor där.

• Minst en meters avstånd till andra personer.

• Max 30 personer vid arrangemang inomhus.

• Munskydd ska också användas igen.

Hälsominister Ingvild Kjerkol, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre och Folkhälsoinstitutets direktör Camilla Stoltenberg håller presskonferens i Oslo.
Hälsominister Ingvild Kjerkol, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre och Folkhälsoinstitutets direktör Camilla Stoltenberg håller presskonferens i Oslo.

Varnar för fler sjukhusfall

FHI understryker att den fortsatta utvecklingen av pandemin är osäker. Men att mycket tyder på att omikron är mycket mer smittsam än tidigare coronavarianter.

– Det råder stor osäkerhet kring den fortsatta utvecklingen, men utifrån vad vi vet nu finns det anledning att lita på information om att omikron är betydligt mer smittsamt än delta. Allt tyder på det, säger avdelningsdirektör i FHI, Line Vold till VG.

Och det i sig kan bli ett problem, enligt Line Vold:

– Om många fler blir smittade kommer fler att läggas in på sjukhus, även om det visar sig ge samma eller lindrigare sjukdom än delta.

Är ni bekymrade för en deltaepidemi följd av en omikronepidemi? frågar VG.

– Om de inte tar ut varandra kommer man kanske ha två varianter som cirkulerar parallellt. Det som är fallet nu är att omikron har förändrats avsevärt i förhållande till delta, men vad det säger om immuniteten mot andra sorter har vi inte tillräckligt bra info om än, påpekar hon.

WHO kommer att komma med en mer utförlig rapport om omikronvarianten om cirka två veckor.

Line Vold, krischef och avdelningsdirektör på FHI
Line Vold, krischef och avdelningsdirektör på FHI
Grafik: Därför muterar coronaviruset.
Grafik: Därför muterar coronaviruset.
Publisert:

LÄS VIDARE