"Sanslös" knarkvåg i och runt Thailand

TT-AFP

Publicerad 2022-05-30

Knarkbeslagen ökar på många håll. Bild tagen i mars av myndigheter i Filippinerna.
Knarkbeslagen ökar på många håll. Bild tagen i mars av myndigheter i Filippinerna.

En miljard ”meth”-piller beslagtogs sammanlagt i sydöstra Asien förra året. Utbudet av syntetiska, illegala droger i bland annat Thailand beskrivs som rekordstort och rekordbilligt.

I vikt räknat uppgår beslagen under 2021 till nästan 172 ton metamfetamin, meddelar FN-organet UNODC. Det är sju gånger så mycket som för ett decennium sedan.

Det militärstyrda Myanmar ses som centrum för handeln i det som brukar kallas Den gyllene triangeln. Mycket droger tillverkas i delstaten Shan, smugglas via Laos till Thailand och Malaysia, varifrån havsrutterna ligger öppna till många andra länder i regionen.

”Skalan och utbredningen av metamfetaminet och handeln med syntetiska droger i östra och sydöstra Asien är sanslös”, säger UNODC-företrädaren Jeremy Douglas enligt ett pressmeddelande.

Knarkorganisationerna har bland annat utnyttjat nedstängningar under pandemin för att kunna smuggla mer, enligt UNODC. Och med lägre priser kan även människor som tidigare inte hade råd lockas av narkotikan.

– De sociala konsekvenserna av ökat bruk är betydande, och arbetet för hälsa och skademinimering förblir begränsat i hela regionen, säger UNODC:s expert Kavinvadee Suppapongtevasakul