Han vaktar sista bron i västra Kiev: ”Spränger när ryssarna kommer”

Publicerad 2022-03-07

Bron i Bilohorodka är den sista som ännu står på Kievs västra flank.

Men mineringen är redan klar. Den ukrainske soldaten Casper behöver bara trycka på knappen.

– Vi spränger den när ryssarna kommer, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

För att försvåra de ryska stridsvagnarnas framryckning har Ukrainas militär sprängt flera broar.

I helgen spreds bilder från en av dem, belägen i staden Irpin i Kievs västra utkanter. Civila söker skydd under den förvridna betongen och får hjälp av ukrainska soldater att fly. Bron var deras enda väg ut. Nu måste de ta sig under den medan ryska granater slår ner.

Ukrainare trängs under en förstörd bro när de försöker fly över floden Irpin i utkanten av Kiev, Ukraina, lördagen den 5 mars 2022.

På söndagen bombade ryskt artilleri återstoden av bron och åtta civila uppges ha dödats. Fyra av dem var en familj med två vuxna och två barn, uppger New York Times vars fotograf fanns på platsen.

Casper vaktar sista bron

I Bilohorodka, en dryg mil söder om Iprin, står den sista bron på Kievs västra sida. Den vaktas av Casper, en före detta fallskärmsjägare som nu tillhör Ukrainas tusentals frivilliga soldater.

– Vi ska försöka göra allt vi kan för att hålla den intakt, säger Casper när nyhetsbyrån AFP:s reportageteam träffar honom.

Striderna kommer allt närmare bron. Ryska plan har bombat byarna i närheten. Ukrainarna som AFP träffar i Bilohorodka står redo med automatkarbiner och molotovcocktails.

När ljudet av explosioner avtar under några timmar känner de ingen lättnad, bara oro över att det snart ska bli ännu värre.

En ukrainsk man spanar mot den sista bron på Kievs västra flank.

Casper tittar upp mot en ukrainsk drönare som övervakar fronten från ovan. Han är dyster och erkänner att att tidpunkten närmar sig då han måste trycka på knappen och skära av Kievs sista förbindelse med det västra inlandet.

– Om vi får ordern uppifrån, eller om vi ser att ryssarna närmar sig, då spränger vi den, säger han.

– Men vi kommer se till att så många som möjligt av fiendens stridsvagnar förstörs när vi gör det.

Bilverkstad blev vapenfabrik

Några kilometer in mot Kiev träffar AFP pressade invånare som förbereder sig för gerillakrig.

Oleksandr Fedtjenko, 38, är en av dem. Han driver en bilverkstad och har varit programledare för en populär tv-show om bilar. Nu har det stora garaget blivit en provisorisk vapenfabrik.

– Vi upptäckte att våra vanliga maskiner kunde användas till att tillverka vapen. När kriget började förändrades allt. Vi gör allt vi kan, säger han.

En vaktpost vid Bilohorodka.

Alla anställda hos Oleksandr Fedtjenko har bytt ut sina oljiga blåställ mot olivgröna uniformer. På deras överarmar lyser illgula tejpade bindlar som ska signalera att de tillhör frivilligstyrkorna.

En av arbetarna, en 28-årig man som kallar sig ”Cross”, står och löder på ett stort maskingevär som ukrainska soldater fått med sig från en övergiven rysk stridsvagn.

Han försöker göra det till ett handhållet vapen som en otränad volontär ska kunna avfyra.

– Den här saken kommer kanske inte skjuta helt rakt, men det är åtminstone nåt, säger ”Cross” och rättar till sin balaklava.

”Kan vara vår sista dag i livet”

Oleksandr Fedtjenko spricker på rösten och blir blank i ögonen när han minns tiden före 24 februari, dagen då Ryssland invaderade.

– Jag kände mig hjälplös. Ge mig en Kalasjnikov och jag hade inte klarat mig i tio minuter. Men jag behövde göra något.

Bilverkstaden är helt oskyddad mot ryska bombningar. Andra industribyggnader längs samma väg ligger redan i ruiner.

– Var och en av oss vet att vi kan bli attackerade när som helst. Var och en av oss vet att det kan vara vår sista dag i livet. Ändå kommer vi till jobbet, säger Oleksandr Fedtjenko.