”Jag vill förändra systemet”

Frasse möter Grön ungdoms språkrör Aida Badeli

Publicerad 2022-07-02

Aida Badeli, språkrör Grön ungdom.

Hon beskriver sig själv som en utrotningshotad antirasist.

Kampen kommer med ett pris.

– Frågor om migration och antirasism väcker extremt mycket hat från vita gubbar, säger Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom.

Aida Badeli ville träffas på Medborgarplatsen för att det var här dåvarande statsminister Stefan Löfven påstod att hans Europa inte bygger murar en regnig dag i september 2015.

Genom valet av mötesplats vill hon understryka hur mycket som hänt i svensk politik sedan dess.
– I dag tävlar alla partier om vilka som vill stänga gränserna mest. Det är en inhuman politik där man ställer grupper mot varandra, som jag menar är rasistisk.

Du har med dig en skylt där det står ”utrotningshotad antirasist”.

– Ja. Fler och fler normaliserar en rasistisk politik i många olika frågor. Representanter från både Moderaterna och Socialdemokraterna talar om att det är invandringens fel att vi har hög gängkriminalitet i Sverige.

Vems fel är det?

– Det är klassklyftornas och politikernas fel att vi har stor ojämlikhet i Sverige. Om man vill få unga att undvika den kriminella banan måste man bryta klassklyftorna. Det gör man inte genom att sänka skatten för de rikaste och skära ner på välfärden. Vi behöver satsa på skolan och sjukvården, så att fler unga känner framtidshopp.

Aida Badeli beskriver sig själv som en utrotningshotad antirasist.

Hennes politiska engagemang väcktes av terrordådet på Utöya. Då var hon 15 år. Nu är hon 26 och språkrör för Grön Ungdom sedan tre år tillbaka.

– När jag berättar att jag är miljöpartist brukar folk vilja berätta för mig att de källsorterar, inte äter så mycket kött och tycker att klimatfrågan är viktig. Men jag är inte så intresserad av vad andra gör i sina liv. Jag vill ju förändra systemet.

Den antirasistiska kampen kommer med ett pris.

– Jag skulle säga att jag är en politiker som utsätts väldigt mycket för hat och hot när jag uttalar mig om saker och ting. Det är mycket fokus på att jag inte ser svensk ut och att jag därför inte har rätt att uttala mig. Frågor om migration och antirasism väcker extremt mycket hat från vita gubbar.

Är det värt det?

– Ja, absolut. Jag fattar folk som inte pallar. Deras syfte är ju att tysta personer. Ibland har jag ifrågasatt hur mycket jag ska orka. Det är extremt viktigt att man har sitt parti i ryggen, så att man inte känner sig ensam när man blir utsatt.

Miljöpartiets hemsida står det att dina tre hjärtefrågor är migration, diskriminering och jämställdhet. Inte klimatet?

– Klimatet är en jätteviktig fråga för mig, och en av anledningarna till att jag gick med i partiet. Men jag skulle säga att jag har min expertis inom sociala frågor.

Aida Badeli har varit språkrör för Grön ungdom i tre år.

Vad ska vi göra åt klimatkrisen?

– Det viktigaste man kan göra är att rösta på Miljöpartiet i valet. Vi vill driva en politik som gör att vi kan nå upp till Parisavtalets mål. Det handlar inte om att tävla om vem som kan sänka bensinskatten mest. Hela samhället måste ställas om.

Är papperssugrör rätt väg att gå?

– Jag hatar papperssugrör. Det blir så äckligt i munnen. Det är likadant med sådana där träbestick som man får. Alltså, vi måste ju få ner plastanvändandet i hela världen…

Men inte till vilket pris som helst?

– Det är inte det som kommer få ner våra utsläpp. Syftet med att få ner plastanvändandet är att minska skadlig påverkan på miljön. Och det är ju bra.

Händer det att du slänger en vinare i pappersåtervinningen? 

– Det har hänt. Jag är inte perfekt.

Vad är det klimatfarligaste du unnar dig?

– Kläder. Klädindustrin är en extremt stor utsläppare. Det är nästan den värsta industrin efter oljeindustrin.

Men det skiter du i?

– Det gör jag tyvärr ibland. Men jag försöker köpa mer second hand. 

Vad har du för fritidsintressen?

– Den här frågan tycker jag är skitsvår. För jag har typ inga fritidsintressen.

Nej, vem fan har det?

– Förut var ju Grön ungdom något jag gjorde på min fritid. Nu kan jag leva på det. Sedan dess har jag inte hittat någon ny fritid. Men det jag försöker göra när jag är ledig är att sova, dricka bärs och hänga med vänner.