Peskov: Nato bringar inte fred eller säkerhet

Av:  TT

Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.

Ett utvidgat Nato kommer inte bidra till att stärka den europeiska säkerheten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Uttalandet kommer under en pressträff på en fråga om det var en överraskning för honom att Sverige och Finland kan gå med i Nato redan till sommaren och om det sågs som ett nytt hot mot Ryssland.

– Vi har sagt vid upprepade tillfällen att alliansen i sig snarare är ett konfrontativt element. Det här är inte en allians som bringar fred eller säkerhet och självklart tillför inte en utvidgning av alliansen utökad säkerhet till den europeiska kontinenten, säger Peskov.

Finland väntas på onsdag presentera en ny säkerhetspolitisk analys om för- och nackdelar med Nato. En liknande politisk analys pågår i Sverige mellan regeringen och riksdagspartierna och den väntas bli klar i slutet av maj. Samtidigt har stödet i Sverige för ett Natomedlemskap ökat kraftigt.

Ett besked om Nato från finskt håll väntas i maj. Skulle Finland bestämma sig för att gå med i alliansen så finns en majoritet i Sveriges riksdag för ett svenskt medlemskap.

Publisert: