Ryssland: Mariupol kontrolleras av vår militär

Av:  TT-AP-AFP

Ryska styrkor har tagit kontroll över hela Mariupols stad, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Kvarvarande ukrainska styrkor har isolerats i ett stålverk, enligt uppgifterna.

Hårda strider har utkämpats i hamnstaden Mariupol sedan början av Rysslands invasion den 24 februari. Stora delar av staden har förstörts i ryska bomb- och artilleriattacker och tusentals civila befaras ha dödats.

Nu uppger Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, i ett uttalande att staden kontrolleras av rysk militär, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Konasjenkov har Ukraina förlorat över 4 000 soldater i slaget om Mariupol och ytterligare 1 464 har tillfångatagits. Resten av soldaterna har förskansat sig inne på järn- och stålverket Azovstal.

Upp mot 2 500 personer kan gömma sig där, enligt Konasjenkov.

Zelenskyj: ”En återvändsgränd”

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och ledningen i Kiev har inte kommenterat.

Mariupols läge vid Azovska sjön är strategiskt viktigt för Ryssland eftersom det förbinder Krimhalvön med Donbass landvägen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i en intervju på lördagen att om de ukrainska soldater som är kvar i Mariupol skulle utplånas, kommer det att innebära stopp för samtalen med Moskva.

– Det kommer att bli en återvändsgränd eftersom vi inte förhandlar om våra territorier eller om vårt folk, sade han till nättidningen Ukrajinska Pravda.

Attacker mot Kiev

Samtidigt har Ryssland efter ett par veckor av relativt lugn i Kiev återupptagit sina attacker mot Ukrainas huvudstad.

Stadens borgmästare Vitalij Klytjko uppger att flera explosioner ägt rum i Kiev under lördagen. Enligt honom har minst en person dödats och flera skadats i en attack mot en fabrik som tillverkar stridsvagnar i den sydöstra delen av huvudstaden.

– Våra styrkor gör allt för att skydda oss, men fienden är lömsk och hänsynslös, säger Klytjko.

En liknande attack, mot en annan fabrik i Kievs utkanter, utfördes av Ryssland under natten mot fredagen. I fabriken tillverkas den typen av sjömålsrobot som Ukraina säger sig ha använt för att slå ut det ryska flaggskeppet Moskva, som sjönk i Svarta havet tidigare i veckan.

Även från Charkiv i nordöstra Ukraina kommer rapporter om civila förluster efter ryska attacker på lördagen. Två personer dödades och 18 skadades när ryska kryssningsrobotar slog ned i ett bostadsområdet, enligt ett uttalande från ukrainska åklagarmyndigheten, rapporterar CNN.

Borgmästaren i staden Lozova i Charkivregionen, uppmanar invånarna att omedelbart evakuera mot bakgrund av tecken på att Ryssland trappar upp offensiven.

Brist på artillerigranater

I USA finns det en oro för att Ukrainas ammunitionslager inte fylls på tillräckligt snabbt nu när Ryssland går på offensiven, uppger en amerikansk försvarskälla för CNN.

Framför allt handlar det om brist på artillerigranater. I amerikanernas senaste militära stödpaket till Ukraina ingår förvisso 18 artilleripjäser av typen Haubits och 40 000 artillerigranater, men försvarskällan säger att det inte är tillräckligt i längden.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon träffade tidigare i veckan ledningen för åtta betydande vapenleverantörer för att diskutera hur man snabbare ska kunna förse Ukraina med vapen.

Totalt har nästan 2 000 civila bekräftats döda sedan den ryska invasionen den 24 februari till och med den 14 april. Av dessa var minst 162 barn, enligt den senaste rapporten från kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

FN betonar att de verkliga dödssiffrorna sannolikt är ”betydligt högre”.

Publisert: