Bengt-Åkes söner dog i lavinolyckan

Bengt-Åke, 76, förlorade sina två söner i en lavinolycka i Tyrolen i februari.

Tiden efter har inte bara kantats av en djup sorg, han har också behövt slåss för att få försäkringsbolagen att betala för räddningsinsatsen som kostade flera hundratusen kronor.

– Jag har känt, hur ska jag orka med det här? Kommer jag ens att klara av det?

I vardagsrummet hemma hos Bengt-Åke Jorstig, 76, hänger ett porträtt av hans tre söner. Fotografiet togs på hans 50-årsdag, och de tre grabbarna befann sig i övre tonåren – redo att ge sig ut i livet.

– Visst är den fin, bilden? De är väldigt olika, men påminner också om varandra.

Livet kommer aldrig bli sig likt igen, sedan det där samtalet Bengt-Åke fick från sin fru Britt-Marie den 4 februari.
Livet kommer aldrig bli sig likt igen, sedan det där samtalet Bengt-Åke fick från sin fru Britt-Marie den 4 februari.

26 år har gått sedan fotografiet togs. Hans barn blev äldre, pluggade, skaffade familjer och karriärer. Deras familj blev en släkt, totalt 16 personer, åtta barnbarn. Men deras liv kommer aldrig bli sig likt igen. Inte efter det där telefonsamtalet från hans fru som kom den 4 februari i år.

– Hon sa att jag måste komma hem omedelbart, att det hade hänt någonting fruktansvärt. Att min äldste son var död.

Han minns ingenting därefter, bara att han inte kunde förstå någonting. Kanske ville han inte förstå. Han körde hem och mötte sin fru i köket.

– Då sa hon: ”Det är inte bara en av dem. Det är hans bror också.”

Sex i olyckan – bara en överlevde

Några dagar tidigare hade Bengt-Åkes äldsta söner, båda två i 45-årsåldern, åkt till Landeck i Tyrolen tillsammans med sina bästa vänner. Det hade snöat i flera dagar och på fredagen den 4 februari hade lavinrisken sänkts. Vännerna gav sig ut på en offpist-tur tillsammans med en erfaren guide som gänget åkt med i flera år.

När de gjorde sig redo för att åka ner för en sluttning utlöstes en naturlig lavin som sköljde massvis av snö över de sex åkarna. Fyra svenska män och den österrikiska guiden dog i olyckan som är en av de värsta i Tyrolen på flera år. Bara en överlevde.

Två av de döda var Bengt-Åkes söner.

– Den första känslan var att jag inte kommer att klara det här. Att det aldrig kommer gå, aldrig, säger han.

Båda sönerna bodde med sina familjer i Örebro och Bengt-Åke och hans fru körde dit direkt. De var där i en vecka, hjälpte till att skjutsa sina barnbarn till och från skolan och umgicks med dem.

– Man hade liksom räknat med att de var bra nu. De har ju vuxit upp, var själva familjeförsörjare, har ansvar för hus och hem och barn. Så plötsligt rycks de bara bort, säger han.

Flera laviner utlöstes samtidigt när svenskarna dog.
Flera laviner utlöstes samtidigt när svenskarna dog.

Bråkade med försäkringsbolag

Bengt-Åke brukar tycka om att ha projekt igång, men sedan hans söner dog har det inte gått. Sorgen tar all energi och livet har fått sättas på paus.

Begravningen var ungefär en månad efter olyckan, och Bengt-Åke hoppades att den skulle öppna vägen framåt. Men i stället har han hamnat i en konflikt med den yngre sonens försäkringsbolag.

En livförsäkring är till för när det absolut värsta händer, En livförsäkring brukar ge en klumpsumma för de som lever kvar, man kan ha rätt till ersättning för räddningsarbetet och transporten hem av kistan. Summorna uppgår till hundratusentals kronor.

För den äldste sonen var det inte några problem, försäkringsbolaget gav ut fullt belopp och täckte alla kostnader. Den yngre sonen hade en annan försäkring som inledningsvis inte ville ersätta stora delar av räddningsarbetet, men efter en lång process har Bengt-Åke fått ut den summan han tycker sig ha rätt till.

– Det har varit en ytterst plågsam process, som har tagit väldigt mycket energi och tid. Man vill ju lägga fokuset på att vara med nära och kära.

Det som hjälpt Bengt-Åke är hans tro. ”Jag tror ju att jag kommer få se dem igen”, säger han.
Det som hjälpt Bengt-Åke är hans tro. ”Jag tror ju att jag kommer få se dem igen”, säger han.

Tron hjälper honom fram

Varje sommar samlas Bengt-Åkes familj på sommarstället i Blekinge, en helig vecka för hela släkten. Bengt-Åkes två söner brukade alltid organisera aktiviteter under veckan. En av dem är en trollstig med godis i skogen för barnen att leta upp.

– De såg till att det blev skojigt för barnen. Det är tennismatcher, fotbollsmatcher eller vad som helst. De var så kreativa när de skulle leka med dem.

I vår har han åkt ner till sommarstället flera gånger, besök som har varit väldigt jobbiga.

– Det är väldigt mycket minnen som kom till mig, allt ifrån att de var barn till att de blev vuxna. Det blir så, allt som vi gjort tillsammans upplever jag igen, men utan dem. Det har varit en traumatisk tid.

Men det som har hjälpt Bengt-Åke är hans tro på Gud och livet efter döden. Utan den hade det varit fritt fall nedåt, berättar han.

– Jag har ju inget att förlora på att tro. Oavsett om det är rätt eller fel – jag tror ju att jag kommer få se dem igen. Det ingår ju liksom i paketet om man säger så. Och det känns bra.

I sommar ska alla ut till sommarstället igen, samma vecka som vanligt. Och hur jobbigt det än är att tänka på att hans söner inte är där fysiskt, så tror Bengt-Åke att de kommer vara med på något vis.

– Den första känslan var att jag inte kommer klara det, men allt eftersom har jag tänkt att det är konstigt att det inte varit värre. Jag är ju kvar här ändå, det är vi alla på något sätt.

1999 dog 31 personer i en stor lavin i området.
1999 dog 31 personer i en stor lavin i området.
Publisert:

LÄS VIDARE