Rysslands invasion av Ukraina

Hyllades av Zelenskyj – nu kan svenska hamnarbetarna dras inför rätta

”Försöker tjäna kronor och ören”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Ukrainas president har hyllat de svenska hamnarbetarna för sin blockad mot ryska fartyg och gods.

Nu hotar arbetsgivaren Svenska Hamnar med att dra dem inför rätta om blockaden inte hävs.

– Vi känner ett ansvar mot ukrainska hamnarbetare att inte backa för deras hot, säger Erik Helgeson, vice förbundsordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Blockaden har pågått i över en månad. Ryska fartyg, gods och sjötrafik släpps inte in i flera svenska hamnar.

Initiativet, som togs av Svenska Hamnarbetarförbundets medlemmar, har hyllats av Volodymyr Zelenskyj.

– Jag är särskilt tacksam för det Svenska Hamnarbetarförbundet som lovar att inte ta emot ryska fartyg, sa han i ett tal i slutet av mars.

Men nu vill arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar att blockaden hävs. Enligt dem är blockaden otillåten och kan få stora ekonomiska konsekvenser när kunder måste dirigera om gods till andra hamnar eller upphör med sina leveranser.

”Jävligt tråkigt”

De hänvisar till fredsplikten som betyder att facket inte får vidta åtgärder som blockad eller strejk så länge parterna har ett avtal.

”I oroliga tider är det extra viktigt att det råder ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Marcus Dahlsten, vd för Sverige Hamnar i en kommentar till Aftonbladet.

Erik Helgeson, vice förbundsordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Enligt honom bör sanktioner inte beslutas av enskilda aktörer utan på regerings- och EU-nivå. Om blockaden inte bryts hotar man med att dra fackförbundet inför rätta i Arbetsdomstolen.

På Svenska Hamnarbetarförbundet jagar man inte upp sig över hotet. Det skulle arbetsgivaren ha kommit med när blockaden infördes för att ha en rättslig grund, menar de.

– Blockaden ligger fast. Det känns jävligt tråkigt och kortsiktigt från arbetsgivaren att försöka tjäna några extra kronor på handeln med Ryssland, säger Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Svenska Hamnarbetarförbundet.

”Jämförde oss med nazister”

Blockaden är viktig för att visa solidaritet med de ukrainska hamnarbetarna och hela Ukraina, menar han. Det är också kännbart för Ryssland enligt Helgeson.

För ryska intressen så är det inga små summor, det är lukrativa affärer som är basen i rysk ekonomi och krigskassa. Ryska utrikesdepartementet jämförde oss med nazister på en presskonferens för några veckor sedan. Saknade den betydelse hade de ju inte ägnat tid åt oss.

Ukrainas president hyllade de svenska hamnarbetarna för sin blockad mot ryska fartyg och gods i ett tal i mars. Arkivbild.
Blockaden drabbar hamnarbetarna i form av mindre jobbtillfällen.

Samtidigt drabbar blockaden hamnarbetarna i form av mindre jobbtillfällen, säger Helgeson.

– Vi offrar något, men det är futtigt att resonera om det samtidigt som människor dör i kriget. Vi gör det här för våra kollegor och Ukraina och målet är att de ska kunna återgå till sina liv igen. Det känns orimligt för oss att backa från det på grund av det här hotet.

VD:n: Fokus på arbetsro

EU har beslutat om ett femte sanktionspaket mot Ryssland. Det innebär ett visst förbud för ryskflaggade fartyg att lägga till vid EU-hamnar. Svenska Hamnar står bakom de sanktionerna.

”Nu ligger fokus på arbetsro i våra hamnar och att sanktionerna ska få effekt”, skriver Marcus Dahlsten.

Under fredagen meddelande den norska regeringen att man stänger sina gränser och hamnar för ryska transporter och varor. Fiskefartyg undantas förbudet.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Hamnarbetare vill ha besked om ryska fartyg

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Svenska Hamnarbetarförbundet

Ukraina

Arbetsrätt

Rysk ekonomi