Löfven om Nato: Regeringen vet bäst

Av:  Alice Nordevik/TT

Förre statsministern Stefan Löfven (S) har tidigare uttryckt en viss skepticism mot ett svenskt Nato-medlemskap. Nu backar han och säger att regeringens kommer att ta rätt beslut – oavsett vad det blir.

Stefan Löfven tar täten i det rödklädda 1 maj-tåget, hack i häl på brassbandet som leder vägen. Han är i ett soligt Älvängen för att hålla tal på uppdrag av Socialdemokraterna, och hans budskap när det gäller Natofrågan är tydligt: partiledningen vet bäst.

I en intervju med Svenska Yle har Löfven tidigare uttryckt en viss skepticism mot ett svenskt Nato-medlemskap.

– För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa, sade han då.

Efterlyser analys

Utanför Folkets hus i Älvängen säger han till TT att det han efterlyste var en grundlig analys av frågan, där man resonerar kring för- och nackdelar.

– Jag ville peka på att debatten var så ensidig, det var precis så som det brukar vara att alla springer i precis samma riktning och ingen säger “vänta, vi kanske ska fundera igenom det lite till här”. Det ville jag ha sagt då och det står jag för, säger han.

Nu har det gått mer tid, betonar Löfven. Men vad han personligen tycker om ett svenskt Nato-medlemskap är han förtegen om.

– Jag har inte tillgång till samma information som regeringen har, så jag har full förtröstan för att partiledningen gör det som är rätt val för Sverige.

Huvudsaken är att beslutet får ta tid och inte stressas fram, säger Stefan Löfven flera gånger.

– Så ska det vara inför alla stora beslut. Det är inget som man bara kör igenom på några veckor.

Regeringen gör rätt val

TT: Ser du någon risk i att Sverige skulle gå med i Nato utan en grundlig och långvarig debatt?

– När den politiska ledningen väl kommer fram till ett beslut, då är det rätt läge att göra det. De kommer att kunna göra den bedömningen med den information de har.

TT: Du tycker att de gör rätt val, oavsett vad de väljer?

– Ja, jag vet att Magdalena Andersson, partiledningen och regeringen tänker “vad är bäst för Sverige?”. Då väger man de olika perspektiven mot varandra, ser hur omvärlden ser ut och vad som är bäst för Sverige. Då blir det rätt beslut, säger Stefan Löfven.

Publisert: