Lena Nitz

Polisförbundet: Ett angrepp på demokratin

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

En anhörig till en polis utsattes i dag för ett kidnappningsförsök, men att enskilda polisers familjer utsätts för brott är ovanligt i Sverige.

Lena Nitz, polisförbundets ordförande, ser mycket allvarligt på händelsen i södra Stockholm.

– Man angriper demokratin och rättssamhället när man ger sig på poliser och deras anhöriga. Det här måste verkligen tas på allvar, säger hon.

Det var i förmiddags i södra Stockholm som en anhörig till en polis utsattes för ett kidnappningsförsök. Kvinnan lyckades fly och larma polisen.

Ärendet utreds som ”en särskild händelse” och rubriceras som försök till människorov.

”Blivit våldsammare”

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat kopplas kidnappningsförsöket till en pågående rättsprocess i domstol.

Hot och våld mot poliser är vanligt, enligt polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Också hot där man säger att man vet var vederbörandes barn går i skolan eller var man bor. Men att man sedan verkligen verkställer de här hoten är ovanligt, säger hon.

När det gäller våldet mot polismän har det förändrats, berättar Lena Nitz.

– När det gäller karaktären på våldet blivit våldsammare och allvarligare, säger hon.

Sju av tio känner sig utsatta

Det finns ingen officiell statistik rörande brott mot polismäns familjer och anhöriga, men enligt Lena Nitz är det mycket ovanligt i Sverige.

Hon kan på rak arm bara komma på ett tidigare fall där ett allvarligt brott riktades mot anhöriga till en polis. Nitz ser mycket allvarligt på det som nu inträffat i södra Stockholm.

– Man ger sig på demokratin och rättssamhället när man angriper poliser och deras anhöriga. Det här måste verkligen tas på allvar. Det är ett angrepp på hela rättssamhället när man genom hot och våld försöker hindra poliser att utföra sitt arbete, säger hon.

Polisförbundet har nyligen genomfört en medlemsundersökning om våld och hot mot poliser. Bilden som framträder i rapporten är dyster.

– Sju av tio poliser uppger att man känner sig mer utsatt nu än vad man gjort tidigare, säger Lena Nitz.

Oklara rutiner

I rapporten har polisförbundet listat flera krav gentemot arbetsgivaren och politikerna, berättar Lena Nitz.

– Vi har framfört att vi tycker att man bör se över lagstiftningen och påföljderna när det gäller våld och hot mot poliser. Att straffen måste bli strängare, säger hon.

En annan sak i rapporten är att förbundet vill att arbetsgivaren följer utvecklingen och uppföljningen när det gäller hot och våld noggrant.

– Det visade sig att väldigt många poliser inte kände till vilka rutiner som gäller när man blir utsatt för hot eller våld. Inte under själva ingripandet men när man kom tillbaka. Om man ska anmäla som arbetsskada eller annat tillbud, till exempel.

Kommer följa händelsen noga

Polisförbundets ordförande hävdar att polismyndigheten i många fall är dålig på att följa upp händelser som drabbat den enskilda polismannen.

När det gäller det aktuella ärendet i södra Stockholm så följer polisförbundet händelseutvecklingen noga, berättar Lena Nitz.

– Det är främst det lokala skyddsombudet som jobbar med det här direkt. Men jag vill naturligtvis veta och få besked om att arbetet fungerar som det ska och att arbetsgivaren sköter detta på rätt sätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Kvinna misstänks ha kidnappats – polisen mycket förtegen

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Nitz

Polisen (myndighet)

Arbetsmiljö

Brott