FN kallar attackerna i Burma för etnisk rensning

avIsabelle Nordström

Konflikten i Burma fortsätter att eskalera och nu har över 300 000 rohingya flytt till Bangladesh.

I nya rapporter liknar FN attackerna med ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

1 av 7 | Foto: A.M. Ahad/AP/TT
Den 15-årige rohingyapojken Mohammad Junayed får vård för en skottskada på ett sjukhus i Chittagong, Bangladesh.

Enligt FN-rapporter som publiceras i dag har runt 313 000 rohingya ha flytt från Burma till Bangladesh sedan slutet av augusti. Nu varnar FN Burma och liknar attackerna mot minoritetsbefolkningen som ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Inte heller tillåts humanitär hjälp komma fram till regionen Rakhine.

”Det är svårt att överblicka situationen eftersom landets myndigheter inte gett tillträde till människorättsexperter”, säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein, i FN:s människorättsråd, rapporterar AFP.

Det var den 25 augusti som rohingyarebellerna attackerade ett antal polisposteringar, vilket fick burmesiska militären att gå till kraftigt motangrepp.

Vill ha vapenvila

Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av Burmas etniska minoriteter. I dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Under hösten 2016 attackerade Burmas militär den i huvudsak muslimska folkgruppen.

I går utlyste rebellerna vapenvila fram till 9 oktober, vilket kommunicerades via Twitter. Man uppmanar också "alla humanitära aktörer" att fortsätta att leverera hjälp via luften.

Regeringens talesperson Zaw Htay svarade på Twitter att man inte förhandlar med terrorister.

Burmas regering har fått internationell kritik för hur rohingyer behandlas, bland annat uppgifter om att militären placerat ut minor för att hindra de som flytt landet från att återvända.

ARTIKELN HANDLAR OM