Nyheter

Familjen sörjer Saif, 17, som drunknande under skolaktivitet

Av: 

Ebba Thornéus

Susanna Nygren

NYHETER

17-årige Saif Awis drunknade under en skolaktivitet i Nybro i torsdags.

Nu riktar familj och vänner kritik mot skolan som de menar släppte i gymnasieeleverna i sjön utan att ha någon kontroll över dem.

– Det känns som att min son har blivit kidnappad, säger Saifs pappa Ibrahim Awis till Aftonbladet.

Det var i torsdags som 17-årige Saif Awis deltog i tävlingen Skattjakten som varje år arrangeras av elevrådet på Åkrahällskolan i Nybro kommun.

Tillsammans med några andra elever skulle Saif simma över Linnéasjön, när han plötsligt började ropa på hjälp och försvann under vattnet.

Flera av gymnasieelevernas blev vittne till händelsen och försökte hjälpa till men trots en stor räddningsinsats gick Saifs liv inte att rädda.

”Känns som någon kidnappat min son”

När Aftonbladet når familjen på lördagen är sorgen mycket påtaglig.

– Vi är besvikna och frustrerade över det som hänt och tycker att skolan har brustit i sina rutiner. Detta är en tävling som anordnats via skolan och så finns det inte ens personal på plats, säger Saifs svåger, Nidal Alshaer.

Saifs pappa Ibrahim säger att det känns som om någon kidnappat sonen.

– Detta är en stor förlust för familjen. En tragedi.

”Han gillade livet och fotboll”

Saif kom till Sverige från Gaza 2012. Här fanns redan hans mamma, pappa och flera syskon som nu saknar sin familjemedlem djupt.

– Han var en ung kille med ambitioner och en framtid. Han gillade skolan, att spela fotboll och klä sig i snygga kläder. Han gillade livet, säger Nidal Alshaer.

På lördagskvällen samlades vänner till Saif vid Linnéasjön för att tända ljus och hedra hans minnen.

– Saif var riktigt omtänksam och noga med att man alltid skulle vara ärlig. Han var som en pappa för mig. Han lärde allt om livet, säger vännen Leonard Lindberg, 16 år.

Även han är frustrerad över att skolan lät elever simma över sjön själva.

– Jag tycker att det är skitdumt att de inte hade någon övervakning. De borde i alla fall ha haft en lärare på stranden eller i en båt ute i vattnet.

Skolan: ”Vi har brustit i rutinerna”

Gymnasiechef Gunilla Pettersson säger till Aftonbladet att hon, liksom familjen, känner sorg över det som inträffat och medger att skolan har brustit i sina rutiner, vilket hon också har framför till familjen personligen.

– Såklart har vi brustit i våra rutiner någonstans, annars hade detta inte inträffat. Med facit i hand skulle vi ha haft någon ur personalen på plats och det hade vi inte när det här inträffade. Det kan jag inte säga emot.

Gunilla Pettersson säger att en utredning av dödsfallet har påbörjats och att skolan själva kommer att se över rutinerna för kommande aktiviteter.

Var frivilligt att delta

Dock poängterar hon att alla aktiviteter under skattjakten är frivilliga.

misstänkt– Ingen tvingas att utföra dessa uppdrag utan man väljer själv vad man vill göra och inte. Vi förutsätter därför inte att alla elever genomför den här aktiviteten utan bara de som själva bedömer att de klarar av det.

”Ropade på hjälp men ingen kunde rädda honom”

Familjen berättar att de är medvetna om att aktiviteten som Saif deltog i var frivillig men menar ändå att skolan borde ha haft personal där. De har därför gjort en anmälan till Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket.

– Sjön är djup och vattnet var mycket kallt. Saif var simkunnig enligt skolan men sjön är stor och inte ens jag hade vågat simma där, säger Nidal Alshaer och menar att säkerheten och beredskapen varit bristfällig.

– Skolan är en plats där eleverna ska kunna känna sig säkra om det händer något. Detta hände på skoltid och det är barn vi pratar om. Han har ropat på hjälp och det fanns ingen där som kunde rädda honom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Gymnasieelev drunknade i Nybro