Mærsk stoppar fartyg i Röda havet

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-15

Rederiet Mærsk stoppar fartyg. Arkivbild.

Mærsk stoppar fartyg på Röda havet efter att ett av rederiets fartyg utsattes för en attack i torsdags, rapporterar Bloomberg.

Beskedet kom efter att två andra fraktfartyg attackerats i Röda havet på fredagen. Angreppen kom med bara några timmars mellanrum och drabbade två olika fartyg, enligt myndigheterna.

”Efter incidenten i går som Mærsk Gibraltar var involverad i, där det var nära ögat, och ytterligare en attack på ett containerfartyg i dag, har vi instruerat alla Mærskfartyg i området som har planerats att passera genom sundet Bab el-Mandeb (som förbinder Röda havet och Indiska oceanen, reds anm) att pausa sin resa tills vidare”, meddelar AP Møller-Mærsk i ett uttalande enligt Bloomberg.

Även tyska Hapag-Lloyd meddelar att det pausar sin fraktfartygstrafik på Röda havet till på måndag den 18 december, efter att ett av rederiets fartyg attackerats.

Den Iranstödda Huthirörelsen har tidigare tagit på sig att ha avfyrat robotar mot två fartyg på Röda havet under fredagen.

Träffades av projektil

Ett av fartygen, som seglar med liberiansk flagg, träffades av en projektil som sköts från en del av Jemen som kontrolleras av Huthirörelsen, enligt uppgifter från den amerikanska militären.

Att attacken har ägt rum bekräftas av den privata analysfirman Ambrey, som följer internationell sjötrafik.

Till följd av attacken sägs en container ha fallit av fartyget och en brand ha brutit ut på däck. Inga personer kom till skada, enligt det Tysklandsbaserade rederi som äger fartyget.

Huthi har utfört flera angrepp

Huthirörelsen i Jemen har utfört flera angrepp mot fartyg som passerar det smala sund som förbinder Adenbukten och Röda havet. Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

I november bordades ett fraktfartyg av Huthier som kapade det och förde det till en hamn i Jemen. I måndags blev ett norskflaggat fartyg beskjutet och träffat.

Amerikanska, brittiska och franska fartyg har patrullerat i området och skjutit ned flera projektiler.

En tiondel av all sjöburen oljetransport passerar sundet i fråga.