Första snön har landat – senare än vanligt

Fanny Westling

Publicerad 2022-10-13

Drömmen om en vit jul startar här och nu.

Årets första snö har landat – i alla fall den snö som är mätbar på SMHI:s väderstationer.

Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen blev först att ta del av det vita guldet, enligt SMHI.

Tidigt i går morse landade fem millimeter snö på SMHI:s mätstation i Katterjåkk, i nordligaste Lapplandsfjällen, bara några mil väster om Abisko.

Det avrundas till 1 centimeter, vilket är gränsen för mätbart snödjup på SMHI.

De fyra senaste åren har den första snön rapporterats redan i september. Senast snön var såhär pass sen var den milda hösten 2000, enligt SMHI.

– Det har varit för milt på de platserna där den första snön ofta faller. Och när det väl varit kalla dagar har det inte kommit nederbörd. Man kan se det lite som slumpen att vädret inte gett något snötäcke ännu, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Våra berg och fjälltoppar är alltid täckta av snö, men den snön som kom nu är den första mätbara.

Då kommer den tillbaka

Snödjupet i Katterjåkk blev inte särskilt långvarit. Senare på förmiddagen var den som bortblåst, och snödjupet var tillbaka på noll.

Detta på grund av att marken fortfarande är varm efter sommarens värme. Det krävs ett kraftigt snöfall för att snön ska ligga kvar om marken är flera plusgrader.

– Redan i helgen väntas ostadigt väder och mot slutet av helgen sjunker temperaturen i fjällen, så troligen kommer snötäckte börja växa ner från fjälltopparna redan då. Men antalet mätstationer är relativt få så det är osäkert om det kommer bli ett snötäckte som registeras officellt, säger Mikael Luhr.

Snötäcket som uppmätts var i norra Lappland men i helgen kan snön eventuellt lägga sig i Härjedalsfjällen, men även det kommer troligtvis inte bli speciellt långvarigt.

Första snön har kommit i Sverige.  Bilden från ett tidigare år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln