Fem 17-åringar döms för påskupplopp i Malmö

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-04-17

16 april förra året: Motdemonstranter kastar sten mot kravallutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation.

Poliser utsattes för stenkastning och våldsamheterna eskalerade.

Nu döms fem ungdomar för upploppet efter Rasmus Paludans koranbränning i Malmö förra påsken.

Sex ungdomar åtalades för grovt blåljussabotage efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö den 16 april 2022. Både poliser och polisbussar skadades.

Fem av ungdomarna, samtliga nu sjutton år gamla, döms. Två av dem till sluten ungdomsvård, ytterligare två till ungdomstjänst och den sista pojken får både ungdomsvård och ungdomstjänst.

En av 17-åringarna döms även för försök till våld mot tjänsteman, uppger Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Åtalet handlade om vad som utspelade sig vid Skånegården i Malmö den 16 april förra året, då den högerextreme politikern Rasmus Paludan var där och brände en koran.

Påskupploppen inleddes på skärtorsdagen förra året, sedan Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping. De kunde inte genomföras, men våldsamma upplopp utbröt.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro. Ett stort antal personer har redan dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen.

ANNONS