Svekdebatt om elen skakar M: ”Så illa det kan bli”

Uppdaterad 2022-12-06 | Publicerad 2022-12-05

Regionråd och flera tunga moderater i Skåne anklagar regeringen för att vara ”ynklig” och för att ha brutit sitt vallöfte om ett elpristak.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ökar pressen nu inifrån partiet, även på riksplanet, om att gå skåningarna till mötes:

– Det är så illa som det kan bli när en nyvald statsminister utmanas på det här sättet av sitt eget parti, säger en högt uppsatt M-källa.

Flera tunga Skånemoderater har i flertalet intervjuer kritiserat regeringen för elprisstödet. De är djupt kritiska till att stödet bygger på förra vinterns elpriser – och säger att Moderaterna sviker sina väljare.

– Det är ynkligt att man lovar något och sedan kommer med något helt annat, men samtidigt försöker ge sken av att man ska undsätta både företag och hushåll, säger Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp.

”Lovade väldigt tydligt”

Han hör dagligen oro från såväl företag som villaägare som undrar hur de ska klara vintern.

Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp.

– Man lovade väldigt tydligt, mitt under valrörelsen bara dagar innan valet en produkt och hur den skulle skydda i ett läge med krig i Europa, hög inflation och höga elpriser. Läget är samma nu och produkten är något helt annan än man gjorde utfästelser om. Det är ganska magstarkt att lova väljarna något så tydligt och sen helt ignorera det.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns en växande grupp kritiker även på riksplanet i partiet som anser att regeringen valt fel väg:

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i. Och man klargör inte heller varför man inte står upp för det. Det är haveri i alla delar.

Källan oroas över att tunga moderater och M-regionråd bara någon månad efter valet nu går ut med hård kritik mot partiledaren och statsministern Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson.

– När regionråd och andra tunga Skånepolitiker känner sig tvungna att fronta en nyvald statsminister säger det en del om bristen på mandat. Både internt och externt, eftersom Ulf sitter där han sitter tack vare Sverigedemokraterna.

”Löften ska hållas”

Samtidigt breder kritiken ut sig efter att regionrådet Carl Johan Sonesson i går medverkade i SVT:s ”Agenda”.

– Man har inte hållit det man lovade. Det är långt ifrån det stöd vi hade på valaffischer. Och det måste man vara ärlig att tillstå, sa Sonesson i ”Agenda”.

En annan kritiker är den grå M-eminensen Lars-Ingvar Ljungman, tidigare förbundsordförande i Skåne och valberedare.

– Givna löften ska hållas och i detta fallet tycker ju jag man var osedvanligt konkret när det gällde hur ett stöd för hur höga energipriser skulle utformas och när det sen inte blev som man lovat så blir det ett svek, säger Lars-Ingvar Ljungman till Aftonbladet.

Om att energiministern Ebba Busch (KD) inte velat besöka Skåne för att diskutera frågan säger han:

– Det förefaller som ett märkligt beteende att man inte tar det på allvar.

”Löften ska hållas”

Han är också kritisk till att regeringen inte planerar något stöd för gas.

– Jag och många med mig uppfattade att så lät löftet en gång i tiden, att det skulle omfatta både el och gas och det kommer det ju inte att göra. Så det tycker jag är att man går ifrån sitt löfte. Jag har själv varit politiker i många år och utfäster man ett sådant tydligt löfte som jag tycker att det var, så tycker jag att man ska hålla det. Löften ska hållas.

Även i Sverigedemokraterna finns en kritik mot hur Moderaterna hanterat skåningarnas elpriser.

Även i Sverigedemokraterna finns en kritik mot hur Moderaterna hanterat skåningarnas elpriser.

– Nu vet inte folk om de får en ersättning för extremt höga priser i vinter. Jag tycker att de borde ha kunnat skötas bättre, så jag delar Moderaternas kritik i Skåne, säger Niclas Nilsson (SD), regionråd i Skåne och lägger till:

– Ett högkostnadsskydd hade varit bättre än en sådan här historia som man gör i efterhand. Man borde genast meddela att man tar fram ett nytt system så man dämpar oron hos befolkningen.

Moderaterna ville från början inte kommentera uppgifterna i texten, men efter att Aftonbladet publicerat artikeln hör ändå partiets pressavdelning av sig med följande kommentar:

– Sverige befinner sig i ett mycket svårt läge på grund av den tidigare regeringens nedmontering av elsystemet. Att lägga ner kärnkraften var ett historiskt misstag som kommer förfölja Socialdemokraterna. Detta grundläggande problem kan bara lösas genom att återuppbygga elsystemet vilket den nya regeringen kommer att göra.