Kvinna lämnade LSS-boende – blev påkörd och dog

Har anmälts till Ivo

I måndags lämnade en kvinna i 55-årsåldern ett LSS-boende i Motala.

Kort därefter blev hon påkörd och dog.

– Det är en oerhört tragisk olycka. Det går inte att beskriva hur hemskt det är för personalen och för hennes anhöriga, säger verksamhetschef Johanna Andersson.

Under måndagsmorgonen larmades polisen om att en kvinna i 55-årsåldern blivit påkörd i Motala.

Kvinnan dog senare på sjukhus. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Tidigare under morgonen hade kvinnan lämnat sitt LSS-boende i Motala.

– Det är en kvinna som är LSS-berättigad på grund av en demenssjukdom. Hon blev placerad på boendet tolv dagar före dödsfallet, säger verksamhetschef Johanna Andersson.

Personal började leta

Enligt henne ska personalen inte ha märkt något annorlunda med kvinnan under morgonen. Det ska också ha varit färre boenden på plats den morgonen, då en person var på permission.

– I beställningen vi hade fått hade man satt en ganska låg nivå på hennes vårdbehov, nivå 4. Enligt rutin gick personal in till henne under måndagsmorgonen och då befann hon sig i sin lägenhet. Man uppfattade inte heller att något var avvikande då, säger Johanna Andersson.

Men senare under morgonen dök kvinnan inte upp i de gemensamma utrymmena.

– Man började leta efter henne när hon inte dök upp. Det naturliga är att man kollar i boendet då, men hon var varken där eller i de gemensamma utrymmena. Personalen höll på att leta efter henne när polisen kom dit och berättade att hon blivit påkörd, säger Johanna Andersson.

Händelsen har anmälts till Ivo

Trafikolyckan utreds nu av polisen. Händelsen har också anmälts till Ivo som ska utreda det vidare.

– Det är inte tänkt att de ska lämna boendet, de ska inte kunna komma och gå som de vill, men vi får inte heller låsa in några personer. För att ta sig ut ska man gå genom två låsta dörrar, och det har hon gjort. Det har hon inte klarat de andra dagarna hon bodde där, då har personal fått hjälpa henne, säger Johanna Andersson.

Vad hade ni kunnat göra något annorlunda för att förhindra att det här skulle ske?

– Hade hon visat tendenser till att vara motoriskt orolig eller vandrat iväg de andra dagarna hade man diskuterat impulslarm. Exempelvis kan man lägga ut dörrmattor utanför boendet som utlyser larm, säger Johanna Andersson.

– Det är en oerhört tragisk olycka. Det går inte att beskriva hur hemskt det är för personalen och för hennes anhöriga, fortsätter hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN