Sist ut – i dag väntas Ungern ge grönt ljus

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-02-26

Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök hos Ungerns premiärminister Viktor Orbán i fredags. Arkivbild

Det har tagit sin tid, men i eftermiddag röstar det ungerska parlamentet om den svenska Natoansökan. Motståndet mot Sverige har varit högljutt, men nu väntas ett klart ja.

Någon gång efter klockan 16 i dag kommer parlamentets ledamöter att trycka på ja- eller nej-knappen.

Sessionen startar redan vid 13-tiden med att premiärminister Viktor Orbán håller tal. Hans regering har fått ovanligt mycket kritik senaste tiden efter att en man som varit inblandad i en pedofilskandal benådats.

Både presidenten och justitieministern har tvingats avgå, men protesterna fortsätter. Senast på söndagen, då det hölls en stor demonstration utanför parlamentet.

Under måndagen väntas parlamentet även välja en ny president. Orbáns parti har föreslagit att författningsdomstolens ordförande Tomás Sulyok ska ta över, en jurist som i tidigare intervjuer sagt sig vara ointresserad av politik.

Mycket av det ungerska strålkastarljuset kommer alltså att riktas mot Orbáns tal och valet av ny president.

När det gäller den svenska Natoansökan är allt upplagt för att det blir ett ja. Orbáns regeringsallians Fidesz-KDNP har sagt att man ska rösta ja, och de sitter på två tredjedelar av mandaten. Dessutom kommer flera av oppositionspartierna att rösta ja.

I fredags var statsminister Ulf Kristersson (M) på besök hos Viktor Orbán i Budapest, vilket har varit ett krav från en del kritiska parlamentariker som sett besöket som ett sätt att visa respekt för Ungern. Under besöket presenterades också ett nytt försvarsavtal, där Ungern köper fyra Jas 39 Gripenplan.

Motståndet mot att godkänna Sverige har mycket handlat om att ungerska politiker varit missnöjda med att svenska politiker kritiserat hur demokratin och rättssystemet försämrats i Ungern under senare år.