Tyskland röstar ja till att legalisera cannabis

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 2024-02-25 | Publicerad 2024-02-23

En cannabisplanta på ett museum i Berlin. Arkivbild.

Tre plantor hemma och 25 gram i fickan. Det blir tillåtet sedan Tysklands parlament sagt ja i dagens historiska omröstning om en ”delvis” cannabislegalisering.

Tyskland blir det tredje landet i Europa att legalisera cannabis för eget bruk. Förslaget, som beskrivs en tämligen urvattnad variant av den plan som ursprungligen lades på bordet, stötte som väntat inte på patrull under omröstningen i Bundestag.

Lagändringen innebär att cannabis stryks från listan över förbjudna substanser och att vuxna tyskar från och med 1 april får ha upp till tre plantor i sina hem. Det blir också tillåtet att bära med sig upp till 25 gram cannabis. I ett senare skede, någon gång under sommaren, ska tyskar över 18 år även kunna köpa cannabis i licensierade ”cannabisklubbar”.

Legaliseringens utformning har debatterats under hetsiga former i flera år. Förespråkarna menar att cannabiskvaliteten kommer att förbättras, att vanliga tyskar slipper stämplas som kriminella och att cannabisklubbarna kommer att sätta käppar i hjulen för dagens langare.

– Med cannabisklubbarna och hemmaodlingen kommer efterfrågan på den svarta marknaden att minska drastiskt, sade Burkhard Blienert, ansvarig för narkotikafrågor i regeringen, till mediebolaget RND inför omröstningen.

Kritiker fruktar att resultatet blir det motsatta, skriver Der Spiegel, och att det hela blir svårt att kontrollera. Farhågorna gäller framför allt unga användare.

Runt sju miljoner tyskar beräknas använda cannabis regelbundet, enligt officiella siffror. Regeringar världen över väntas med spänning följa Tysklands legalisering för att se hur den fungerar i praktiken, skriver The Guardian.

Följ ämnen i artikeln