Ulf hölls fången i djungeln av gerillan – hemma i Sverige igen

Flögs ut ur landet av FBI-agenter: Har ett pris på mitt huvud

Publicerad 2023-05-26 08:26

Ulf Erlingsson skulle skildra venezolanska flyktingars öden och kokainhandeln i Colombias gränstrakter.

Då kidnappades han av gerillagruppen ELNELNEn förkortning av Ejército de Liberación Nacional. som anklagade honom för att vara spion – och höll honom fången i djungeln i två månader.

Nu är han hemma på svensk mark igen.

– Det bästa är faktiskt att få gå på toaletten när man vill, säger han till Aftonbladet.

Ulf Erlingsson sitter i arbetsrummet på sin gård i Markaryd. Utanför fönstret ligger det småländska landskapet i sommargrönska.

Han har varit hemma i Sverige i en vecka. Men för drygt tre veckor sedan satt han i djungeln, inlåst och fastkedjad i en isoleringscell utan fönster.

Ulf hade kidnappats av Colombias sista gerilla: ELN.

– Jag hade en madrass, vattenflaska och en fläkt. Det var helt stängt i cellen, det fanns en lampa som lyste dygnet runt och jag var fastkedjad i benen, säger han.

Den 63-årige geografen har tidigare varit i de colombianska gränstrakterna mot Venezuela för att hjälpa venezolanska flyktingar och skildra deras situation.

Stoppades i vägspärr

I februari var han tillbaka för att göra en serie Youtubefilmer. Dels om kvinnliga venezolanska flyktingar som tvingas sälja sextjänster online i gränsstaden Cúcuta, men också om kokainets smuggelvägar.

– Den här platsen vid gränsen är ett drömläge för all omoral och brottslighet på jorden. Jag ville åka till platserna där kokain odlas och se var det smugglas ut, säger Ulf Erlingsson.

Det är en extremt farlig region med knarksmuggling och människohandel och flera väpnade grupper som kontrollerar olika områden, och Ulf säger att han tog en medveten risk.

Flera turister har kidnappats där de senaste månaderna.

Den första mars hade 63-åringen varit ute och filmat i ett område. Han var på väg tillbaka till sin lägenhet i Cúcuta när han stoppades i en vägspärr av beväpnade gerillasoldater.

– Jag tänkte först att det hänt någonting, en olycka eller något sånt. Sen kom det en person från ELN och började ställa frågor om vem jag var, säger Ulf.

Utsikten från Ulfs lägenhet i Cucuta.
Utsikten från Ulfs lägenhet i Cucuta.

”Skulle spärra in mig lång tid”

Ulfs avancerade kamerautrustning och att han inte kände någon i området väckte gerillasoldaternas misstankar. Han tvingades ut ur bilen, fick en ögonbindel och tvingades in i en bil.

Först hölls han två veckor i Colombia. Sen togs han över gränsen till Venezuela till en övergiven gård vid Maracaibosjön. Där låstes han in i en isoleringscell.

Den marxistiska gerillan började förhöra honom om hans politiska engagemang och vad han gjorde i Colombia. Ulf berättade att han är engagerad i en venezolansk rörelse som jobbar för demokrati i Venezuela, som idag är en kommunistisk diktatur.

– De sa att jag var en fiende till revolutionen och att de skulle hålla mig inspärrad en lång tid, upp till 20 år sa de.

Gerillan var enligt Ulf väldigt oroliga att han, som är geograf, hade gjort kartor över deras verksamheter.

Ulf i Cucuta i februari.
Ulf i Cucuta i februari.

Fastnade under flyktförsök: Sköt mot mig

Fem veckor gick utan att gerillan kontaktade Ulfs anhöriga eller gick ut med att de hade honom. Ulf började sjunga för att behålla förståndet, den svenska nationalsången var det han kom på.

– Det passerade också mycket människor där så jag hittade på en sång på spanska om att jag hette Ulf och kom från Sverige och att jag var tillfångatagen, berättar han och säger att han hoppades att någon skulle slå larm.

Samtidigt som hans familj levde med oron att han dödats av gerillan var han själv aldrig rädd för sitt liv.

ELN-gerillan sitter just nu i fredsförhandlingar med den colombianska regeringen.

– Jag tänkte att de snart skulle upptäcka att det inte var bra för dem. De kan ju inte sitta i fredssamtal med regeringen och ha en utländsk turist kidnappad.

Men han var rädd att han skulle vara fången en lång tid. Vid ett tillfälle, när han tagits till ännu en ny plats, och soldaterna var upptagna med att städa huset försökte han fly.

– Jag sprang ut i djungeln men fastnade i vegetationen. En av soldaterna sköt mot mig och då tänkte jag att det var bäst att bara gå tillbaka. Efter det kedjades jag i fötterna och fick handklovar, säger han.

”Fritt fram att döda mig”

Vid ett annat tillfälle, dagar innan han skulle släppas fri, kollapsade han av värmeslag och en av gerillasoldaterna fick sätta dropp på honom.

Efter två månader i fångenskap släpptes han. Han togs emot av representanter från kyrkan, FN och en ombudsman för mänskliga rättigheter. De tog honom till stadshuset i Cúcuta där FBI-agenter, poliser från den colombianska insatsstyrkan och militär väntade, tungt beväpnade.

Svensk polis och ambassadpersonal skulle ha varit där men blev försenade.

FBI-agenterna lämnade inte Ulfs sida förrän han landade i Miami. Enligt dem har han ett pris på sitt huvud efter den kommuniké ELN publicerade där de anklagade honom för att vara både spion och yrkesmördare.

– De har utmålat mig som en fiende mot revolutionen så det är fritt fram för deras anhängare att döda mig. Jag kommer aldrig kunna åka tillbaka till Colombia.

Kvällen Ulf släpptes fri.
Kvällen Ulf släpptes fri.

Missade deklarationen

På frågan hur det varit att komma hem svarar han att han är lite stressad över sitt företag. Han har inte kunnat svara på mejl eller ordrar på två månader. Han har fått inkassokrav från USA. Han missade också deklarationen som skulle vara inne 2 maj.

– Jag har fått ett papper från FBI som intygar att jag inte har kunnat svara på mejl eller betala räkningar på två månader.

Hans familj i Sverige, ex-frun och sonen i USA och ex-flickvännen i Venezuela och medier i både Colombia och Sverige har engagerat sig i sökandet, något han är tacksam över.

– Det har varit väldigt fint att se hur många som bryr sig om mig. Att medier skrev om mitt fall har nog varit avgörande för att jag blev släppt.

Han får psykologhjälp betald av USA om han vill och de betalar också för sonens flygbiljett till Sverige.

Vad har du uppskattat mest med att vara fri?

– Det bästa är faktiskt att få gå på toaletten när jag vill, säger han och skrattar.

Staden Cúcuta där Ulf hyrde en lägenhet.
Staden Cúcuta där Ulf hyrde en lägenhet.

LÄS VIDARE