Kvinna hittad död i frys – nya misstankar mot mannen

Kvinnan som hittades i en frys i Värmland misstänks ha dött den 12 januari 2018.

Utredningen visar att sambon systematiskt levt på kvinnans pension efter hennes död.

– Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kr, säger senior åklagare Linda Karlsson.

Mannen som sitter häktad efter att hans sambo hittades död i en frys i Värmland delges nu nya misstankar, meddelar Åklagarmyndigheten.

– Brottstiden för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott har ändrats och är numer med start den 12 januari 2018. Utredningen har visat att det med största sannolikhet är den dagen målsäganden avlidit, säger senior åklagare Linda Karlsson.

Mannen misstänks nu även för grovt bedrägeri under tiden den 12 januari 2018 till den 28 februari 2023.

– Bedrägeriet består i att misstänkt haft tillgång till målsägandens konton och därigenom tagit del av den pension som kommit in till hennes konton. Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kr, säger Linda Karlsson.

Erkände på sjukhus

Enligt Aftonbladets uppgifter ska brottet ha uppdagats i samband med att mannen vårdades på sjukhus i mars. Han ska då ha berättat att hans sambo var död och att hon låg i en frysbox i deras hus.

Paret bodde tidigare i Norge innan de flyttade till Sverige. De ska då ha hållit sig mycket för sig själva. Men både grannar och kvinnans anhöriga reagerade då kvinnan slutade synas i området.

Hennes släktingar har därefter försökt få kontakt med henne men utan reslutat. För några år sedan anmäldes kvinnan till slut som försvunnen.

Mannen har erkänt brott mot griftefriden, men nekar till att han ska ha mördat kvinnan.

Enligt handlingar från tingsrätten har mannen också ”utvecklat erkännandet med en berättelse om hur det enligt honom har gått till”.

Pratade med sambon i frysen

Mannen har tidigare genomgått en liten sinnesundersökning – en så kallad paragraf 7-undersökning.

I den framkommer det att mannen har missbrukat alkohol under en lång tid och att det ”eskalerat ytterligare sedan sambon och deras gemensamma hund gick bort”.

Han har också berättat att det ”funnits flera tillfällen då han fört samtal med sin avlidna sambo som då befann sig i frysboxen”, enligt handlingar från Kriminalvården.

Dödsorsak ännu inte fastställd

Hur kvinnan dog är fortfarande inte helt fastställt. Åklagarmyndigheten meddelar att obduktionsprotokollet kommer redovisas inom kort.

I nuläget är mannen skäligen misstänkt för mord.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln